Αντιγόνη Αλεξανδροπούλου,

Πρόεδρος Επιτροπής

Αναπληρώτρια Κοσμήτορας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Επιτροπή Εταιρικού Δικαίου συναντήθηκε στην Αθήνα στις 23.11.24.

Η ημερήσια διάταξη αφορούσε στα ακόλουθα θέματα:

α) Πρόταση Οδηγίας για την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/102/ΕΚ και (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά στην περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (Upgrading digital company law). Η Επιτροπή υπέβαλλε τις εισηγήσεις της επί της πρότασης κατά το στάδιο των διαβουλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις οποίες και έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του CCBΕ (CCBE Comments).

Ένα από τα βασικά νομικά ζητήματα αφορά στην πρόταση τροποποίησης του άρθρου 10 της Οδηγίας 1132/2017 (βλ. και αρ. 9 προοιμίου). Η πρόταση προβλέπει κατά την ίδρυση της εταιρίας υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο νομιμότητας από αρμόδια διοικητική ή δικαστική αρχή.

Η Επιτροπή εισηγείται να περιληφθεί η δυνατότητα διενέργειας του προληπτικού ελέγχου και από δικηγόρους.

β) Πρόταση Οδηγίας σχετικά με τις δομές μετοχών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου σε εταιρίες που επιδιώκουν την εισαγωγή των μετοχών τους προς διαπραγμάτευση σε αγορά ανάπτυξης ΜΜΕ (Proposal for a directive).

Η Επιτροπή συμφώνησε να μελετήσει περαιτέρω την πρόταση.

γ) Οδηγία για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 537/2014, της Οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της Οδηγίας 2006/43/ΕΚ και της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ, όσον αφορά στην υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρίες (Corporate Sustainability Directive – CSRD) σε συνδυασμό με την πρόταση Οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά στη βιωσιμότητα και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 (Corporate Sustainability Due Diligence Directive – CSDDD).

Η Επιτροπή συμφώνησε να διερευνήσει περαιτέρω την επιρροή, άμεση ή έμμεση, των ανωτέρω νομοθετικών κειμένων στους δικηγόρους.

δ) Αίτηση για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως, υπόθεση C-432/23. Το Διοικητικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου (Cour Administrative Luxembourg) υπέβαλε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ερώτημα κατά πόσον οι νομικές συμβουλές που αφορούν το εταιρικό δίκαιο εμπίπτουν στην προστασία του άρθρου 7 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης και να τοποθετηθούν επί του θέματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ