Την προσοχή των καταναλωτών αναφορικά με τη διακίνηση του Ozempic και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό το αδυνάτισμα εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Ειδικότερα, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι κυκλοφορούν τρεις ιστοσελίδες οι οποίες διαφημίζουν πως πωλούν συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα για απώλεια βάρους όπως είναι τα Ozempic, Victoza και Saxenda.
Ο Οργανισμός τονίζει πως τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι πλαστά και προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην τα προμηθευτούν σε καμία περίπτωση, αναφέροντας ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους».
Μάλιστα, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση, όσο και η πώληση εξ’ αποστάσεως φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, όπως τα παραπάνω. Για τους παραβάτες προβλέπονται υψηλά πρόστιμα.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, οι ιστοσελίδες που διαφημίζουν την διακίνηση των παραπάνω προϊόντων είναι οι εξής:

1) https://ozempic-greece.com/

2) https://www.killspill.eu/ozempic/?_sm_nck=1

3) https://pharma-laboratory.com/el/

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΦ

«ΠΩΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ» ΜΕΣΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων «για την απώλεια βάρους» όπως OZEMPIC, VICTOZA, SAXENDA, μέσω των παραπάνω ιστοσελίδων.
Σύμφωνα με την φαρμακευτική νομοθεσία (ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013 & Γ.Π. οικ. 22609/20.04.2022) απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση όσο και η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται επιπλέον υψηλά χρηματικά πρόστιμα.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές.
Επίσης, η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό, η οποία απαγορεύεται βάσει της ΚΥΑ Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/2013.
Παρακαλούνται οι καταναλωτές/ασθενείς να μην προμηθεύονται σε καμιά περίπτωση φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές μη αξιόπιστες, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους.
Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία.
Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση» κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ