Στη λαθραία διακίνηση εμβολίων που έκαναν παρά την απαγόρευση της Pfizer, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Μπέργκαμο, «δίνοντας» μάλιστα και τον συνεργάτη του, υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Ντι Μάιο.

Στο «κύκλωμα» που είχαν φτιάξει με το λαθρεμπόριο εμβολίων, αναφέρθηκε ο Φάμπιο Παραβίσι για τη γνωστή ιταλική εφημερίδα Corriere della sera, όπως σημειώνουν τα αλβανικά και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Τα λεγόμενα του Ράμα που μεταφέρει ο Ιταλικός Τύπος και έκανε σε όλους εντύπωση είναι: «Είμαι Αλβανοϊταλός, ο Ντι Μάιο είναι Ναπολιτάνος ​​Αλβανός, κάναμε λαθρεμπόριο μαζί. Τι Ιταλός ή Αλβανός είσαι, αν κινείσαι πάντα σύμφωνα με το νόμο;».

«Ο κόσμος φοβόταν ότι θα πέθαινε σαν το ψάρι έξω από το νερό, αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε το εμβόλιο. Ρώτησα τον Λουίτζι, μπορείς να μας δώσεις δόσεις τουλάχιστον για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες; Η Pfizer είχε ένα πολύ σαφές συμβόλαιο με τις κυβερνήσεις: σας δίνω τα εμβόλια, αλλά δεν μπορείτε να τα δώσετε σε κανέναν άλλο».

Ο Λουίτζι είπε ότι θα ήταν πολύ σοβαρό πράγμα. Αλλά το κάναμε με τις μυστικές μας υπηρεσίες: δύο υπουργοί μεταφέρουν λαθραία αγαθά ο ένας στον άλλο για να σώσουν ανθρώπους. Δεν μπορούσαμε ωστόσο να κρύψουμε τα εμβόλια, έπρεπε να τα χορηγήσουμε. Οι δικηγόροι της Pffizer απείλησαν τότε να κάνουν μήνυση και ήθελαν να μάθουν πώς τους τα πήραμε, αλλά είπαμε, απλώς, από μια φίλη χώρα. Είχαμε μάθει από τους Ναπολιτάνους πως δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψεις έναν φίλο μπροστά στην αστυνομία», πρόσθεσε ο Ράμα. Και, απευθυνόμενος στον Ντι Μάιο, είπε: «Τώρα μπορούμε να το πούμε σε όλους. Τώρα θα έχεις τις εφημερίδες να γράφουν ότι είσαι λαθρέμπορος. Είσαι ένας ελεύθερος άνθρωπος Λουίτζι» κατέληξε ο Αλβανός Πρωθυπουργός.