Ένας μηχανικός του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ με πρόσβαση σε στρατιωτικά μυστικά κατηγορείται πως προσπάθησε να δώσει πληροφορίες για σχέδια αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων σε άτομο που νόμιζε ότι εργαζόταν για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης, μα αποδείχτηκε πως ήταν πράκτορας του FBI, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την Κυριακή 10/10.
Στα σχετικά έγγραφα, όπου περιγράφονται με λεπτομέρειες οι κατηγορίες σε βάρος του Jonathan Tobi, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πουλούσε πληροφορίες για περίπου έναν χρόνο σε μια επαφή που, όπως πίστευε, αντιπροσώπευε μια ξένη δύναμη. Δεν διευκρινίζεται στα έγγραφα ποια ήταν αυτή.
Ο 42χρονος συνελήφθη στη Δυτική Βιρτζίνια το Σάββατο μαζί με τη σύζυγό του, Diana, 45 ετών, αφού είχε αφήσει μια κάρτα μνήμης σε προκαθορισμένο σημείο («dead drop») σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η υπόθεση και η σύλληψη 

Το FBI λέει πως η υπόθεση άρχισε τον Απρίλιο του 2020, όταν ο Tobi έστειλε ένα πακέτο με έγγραφα του ναυτικού των ΗΠΑ σε μια ξένη κυβέρνηση, γράφοντας πως ενδιαφέρεται να πουλήσει εγχειρίδια, αναφορές επιδόσεων και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.
Οι αρχές λένε επίσης πως παρείχε και οδηγίες για το πώς θα γινόταν αυτό, με μια επιστολή όπου έλεγε τα εξής: «Ζητώ συγγνώμη για αυτή την κακή μετάφραση στη γλώσσα σας. Παρακαλώ προωθήστε αυτή την επιστολή στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών σας. Πιστεύω πως αυτές οι πληροφορίες θα είναι μεγάλης αξίας για τη χώρα σας. Δεν είναι φάρσα».
To πακέτο, με διεύθυνση επιστροφής στο Πίτσμπεργκ, βρέθηκε στα χέρια του FBI τον Δεκέμβριο. Δεν διευκρινίζεται στα έγγραφα πώς το έλαβε και από ποιον.
Ακολούθησε μια συγκαλυμμένη επιχείρηση παρακολούθησης, όπου πράκτορας που υποκρινόταν πως αντιπροσώπευε την ξένη κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με τον Τόμπι και συμφώνησε να πληρώσει χιλιάδες δολάρια σε κρυπτονομίσματα.Μετά από εβδομάδες συνομιλιών μέσω email, o πράκτορας έστειλε τον Ιούνιο στον Τόμπι περίπου 10.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα, ως ένδειξη καλής πίστης και εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το FBI.
Εβδομάδες μετά, ομοσπονδιακοί πράκτορες παρακολουθούσαν τους Tobi να καταφθάνουν σε συμφωνηθείσα τοποθεσία στη Δυτική Βιρτζίνια για την ανταλλαγή, με την Νταϊάνα Τόμπι να «κρατάει τσίλιες» για τον σύζυγό της για μια επιχείρηση «dead drop» για την οποία το FBI είχε πληρώσει 20.000 δολάρια.
Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες προέβησαν σε κατάσχεση μιας μπλε κάρτας μνήμης τυλιγμένης σε πλαστικό και τοποθετημένης ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού, σε ένα σάντουϊτς με φυστικοβούτυρο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Η κάρτα περιείχε στοιχεία σχεδιασμού και επιδόσεων για τους αντιδραστήρες των υποβρυχίων κλάσης Virginia.
Τα εν λόγω υποβρύχια περιγράφονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως «υποβρύχια ταχείας επίθεσης με πυραύλους cruise, που ενσωματώνουν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες stealth, συλλογής πληροφοριών και οπλικών συστημάτων».
Επίσης, η κάρτα περιελάμβανε ένα μήνυμα που έγραφε «ελπίζω οι ειδικοί σας να είναι ευχαριστημένοι με το δείγμα που παρείχα, και κατανοώ τη σημασία μιας μικρής ανταλλαγής για να αναπτύξουμε εμπιστοσύνη».
Ο Jonathan Tobi εργαζόταν για την αμερικανική κυβέρνηση από το 2012 και είχε άδεια ασφαλείας επιπέδου άκρως απορρήτου, καθώς το αντικείμενο εξειδίκευσής του είναι η πυρηνική προώθηση.
Εργαζόταν σε κυβερνητικό εργαστήριο στο Πίτσμπεργκ, το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους, κάνει έρευνες πάνω στην πυρηνική ενέργεια για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ