Η Πράξη για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων (Κανονισμός 2022/868) τέθηκε σε εφαρμογή στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Ο Κανονισμός δημιουργεί έναν νέο ευρωπαϊκό τρόπο διακυβέρνησης των δεδομένων που βασίζεται στην αύξηση της εμπιστοσύνης στην κοινοχρησία δεδομένων.

Στόχος του Κανονισμού είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για την κοινοχρησία δεδομένων μεταξύ τομέων και κρατών μελών προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Η πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων επιτρέπει επίσης στους καινοτόμους διαμεσολαβητές δεδομένων να ενεργούν ως αξιόπιστοι φορείς στην οικονομία των δεδομένων. Οι οντότητες που δραστηριοποιούνται στον αλτρουισμό δεδομένων μπορούν να εγγραφούν εθελοντικά ως οργανισμοί αλτρουισμού δεδομένων. Αυτό θα προσφέρει μέγιστη εμπιστοσύνη με ελάχιστο διοικητικό φόρτο. Οι κανόνες που σχετίζονται με τον αλτρουισμό δεδομένων θα βοηθήσουν τους ιδιώτες και τις εταιρείες να δωρίζουν δεδομένα με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο, προκειμένου να συμβάλουν σε ευρύτερους κοινωνικούς στόχους, όπως η καταπολέμηση μιας πανδημίας. Θα ενισχυθεί επίσης η επαναχρησιμοποίηση δεδομένων του δημόσιου τομέα που δεν μπορούν να διατεθούν ως ανοικτά δεδομένα. Όλα αυτά τα εργαλεία θα αυξήσουν τις ροές δεδομένων, υποστηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων, όπως η μεταποίηση, η πολιτιστική κληρονομιά, η γεωργία και η υγεία.

Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας Δεδομένων. Αυτό θα εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων και θα προσδιορίζει πρότυπα και απαιτήσεις διαλειτουργικότητας για τη διατομεακή κοινή χρήση δεδομένων.

Η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια, δήλωσε:

«Για να γίνουμε μια πραγματικά καινοτόμος ήπειρος, χρειαζόμαστε μια δίκαιη οικονομία με γνώμονα τα δεδομένα. Η πράξη για τη διακυβέρνηση των δεδομένων θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε κάθε δεδομένο να διαμοιράζεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες. Η Πράξη αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία μιας ασφαλούς και αξιόπιστης ψηφιακής ενιαίας αγοράς».

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, πρόσθεσε:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς δεδομένων. Με την έναρξη εφαρμογής της πράξης για τη διακυβέρνηση των δεδομένων, αυξάνουμε την εμπιστοσύνη στην ανταλλαγή δεδομένων και δημιουργούμε μια οικονομία δεδομένων που είναι καινοτόμος και ανοικτή με τους όρους μας».

Η Πράξη για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων προτάθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Η πρόταση της Πράξης για τα Δεδομένα, της δεύτερης σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δεδομένα, εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στις 28 Ιουνίου 2023. Ενώ η Πράξη για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων δημιουργεί τις διαδικασίες και τις δομές για τη διευκόλυνση της κοινής χρήσης δεδομένων, η Πράξη για τα Δεδομένα διευκρινίζει ποιος μπορεί να δημιουργήσει αξία από τα δεδομένα και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Από το δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ