Της Ελένης Τσιάβο

Σύσταση ειδικών τμημάτων για την “fast track” εκδίκαση υποθέσεων με αναπτυξιακό και επενδυτικό χαρακτήρα, προβλέπει νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας,  κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για τμήματα που θα λειτουργούν κυρίως στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, με απόφαση των επικεφαλής.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνεται  επιπροσθέτως, νέα αυτοτελής υπηρεσία για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τα δικαστήρια.

Στόχος, η διοίκηση της δικαιοσύνης, να λαμβάνει άμεσα αποφάσεις σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων, βάσει αντικειμενικών δεδομένων.

Έξι τομείς

Επιτακτική όσο ποτέ, είναι η ανάγκη ολοκλήρωσής του μέτρου με την κατ’ εξαίρεση εκδίκαση υποθέσεων (αφορά έξι κατηγορίες) οικονομικού ενδιαφέροντος.

Η συγκρότηση των ειδικών αυτών τμημάτων προβλέπεται να αποφασίζεται, από τους ίδιους τους δικαστές, μέσω των ολομελειών τους.

Υποθέσεις:

  • ανταγωνισμού
  • τηλεπικοινωνιών
  • ενέργειας
  • προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • υποθέσεις διασυνοριακού ενδιαφέροντος
  • εμπορικές και οικονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν στοιχεία αλλοδαπότητας

Tο νομοσχέδιο εκτός από τις διατάξεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης περιλαμβάνει και μία σειρά νέων διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ας τα δούμε αναλυτικά,

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου θεσπίζεται ένα ενιαίο κείμενο δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο, βάσει του πορίσματος της οικείας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (το 2018) και την επεξεργασία αυτού από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου (το 2019). Στο κείμενο αυτό ενοποιούνται όλες οι δικονομικές ρυθμίσεις.

Περιέχονται, επίσης και άλλες διατάξεις, όσον αφορά τις δίκες ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δημόσια διοίκηση και έλεγχοι

Προχωρώντας στο δεύτερο τμήμα, θεσπίζεται ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον προσυμβατικό έλεγχο που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο. Κωδικοποιούνται ουσιαστικά οι ισχύουσες ρυθμίσεις, ώστε να μην προκύπτουν αντιφάσεις ή δυσχέρειες στην εφαρμογή τους.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Ταυτόχρονα, στο τρίτο τμήμα έρχονται τροποποιήσεις στον Κώδικα Νόμων για το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως αυτές προέκυψαν από σχετικές προτάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με στόχο την οργανωτική μεταρρύθμιση του Δικαστηρίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.

Περαιτέρω, ιδρύεται στο Δικαστήριο Τμήμα Ελέγχων.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας ενσωματώνονται στην εθνική έννομη τάξη Ευρωπαϊκές Οδηγίες, των οποίων η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία εκκρεμεί ήδη από τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ