Οι δικαστικοί υπάλληλοι στην Αθήνα ξεκίνησαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε χώρους που δεν υπάρχει κλιματισμός.
Την απόφαση αυτή είχε πάρει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας (ΣΔΥΑ) στις αρχές Ιουνίου.
Μαλιστα, με επείγουσα επιστολή τους στους αρμόδιους φορείς, είχε ενημερώσει ότι σε συνθήκες καύσωνα θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μετά τις 12 το μεσημέρι.
Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) αναφέρει πως η κινητοποίηση της αποχής ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη.

Η ανακοίνωση σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Όπως μας ενημέρωσε ο ΣΔΥΑ σήμερα, Τετάρτη 22-6, αύριο Πέμπτη 23-6 και την Παρασκευή 24-6 µετά τις 12.00 µ.µ., οπότε και η θερµοκρασία θα υπερβεί τους 35 βαθµούς στους χώρους που δεν υπάρχει κλιµατισµός, οι δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτούς, Θα ΑΠΕΧΟΥΝ από τα καθήκοντα τους και τα αντίστοιχα τµήµατα θα λειτουργούν ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑΤΑ».

 Που υπάρχουν προβλήματα

Οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες για τις συνθήκες στα δικαστήρια – κυρίως- της πρωτεύουσας με την μη λειτουργία ή έλλειψη κλιματιστικών σε δικαστικές αίθουσες και δικαστικές υπηρεσίες , που δημιουργούν συνθήκες “σάουνας” σε περιόδους καύσωνα.
Χαρακτηριστικά οι Δικαστικοί Υπάλληλοι της Αθήνας αναφέρουν πως το 2021 υπήρξαν ακόμα και φαινόμενα θερμοπληξίας υπαλλήλων! Όπως περιγράφουν “τον Μάρτιο του 2021 και με καθυστέρηση δυο ετών, η Εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ.)”, που έχει την ευθύνη για την λειτουργία των δικαστικών κτιρίων, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο εταιρεία, η οποία ανέλαβε την συντήρησή τους”, όμως , όπως λένε έχουν γίνει ελάχιστες επισκευές: “…
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, όπου κάποια ακροατήρια όπως και πάρα πολλά γραφεία, ακόμα και ολόκληρα Τμήματα, όπως το μέρος της Εισαγγελίας Εφετών του 4ου ορόφου, το Τμήμα της Καθαρογραφής και του Αρχείου του Εφετείου, στον 3ο όροφο, το Τμήμα του Ποινικού Μητρώου, στο 1ο υπόγειο, δεν έχουν καθόλου κλιματισμό.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους δεν έχουν παράθυρα και δεν αερίζονται, με αποτέλεσμα τις μέρες του καύσωνα οι συνθήκες να είναι αφόρητες και επικίνδυνες, για τους δικηγόρους και τους πολίτες, που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν, και πολύ περισσότερο για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εκεί για οκτώ ολόκληρες ώρες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ