Τα πρωτοφανή γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά δικαστήρια, έρχονται για ακόμη μια φορά στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση.
Αυτή τη φορά τα φαινόμενα έλλειψης ή μη λειτουργίας κλιματιστικών σε μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας προκαλούν την έντονη αντίδραση από τους δικαστικούςυπαλλήλους που ενημερώνουν αρμοδίως ότι εφόσον δεν λειτουργεί κλιματισμός στους άνω από 35 βαθμούς θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 12 το μεσημέρι και μετά.

Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δικαστικών υπαλλήλων έχει ως εξής:
“Λήψη μέτρων στις Δικαστικές Υπηρεσίες της Αθήνας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας τις μέρες του καύσωνα
Εξαιρετικά Επείγον
Προς: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Κοινοποίηση:

κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
κ. Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
κ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος
Διοικήσεις Δικαστικών Υπηρεσιών Αθήνας
Στο Δ.Σ. του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στις 19-5-2022, συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε πολλά γραφεία και ακροατήρια των Δικαστικών Υπηρεσιών της Αθήνας, λόγω της έλλειψης κλιματισμού.
Ένα πρόβλημα πολλών ετών για το οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης αδυνατεί να δώσει λύσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με την χρήση μάσκας αλλά και την μεγάλη πίεση λόγω της έλλειψης προσωπικού κάνουν τις συνθήκες εργασίας αφόρητες και επικίνδυνες (το καλοκαίρι του 2021 είχαμε και φαινόμενα θερμοπληξίας υπαλλήλων).
Τον Μάρτιο του 2021 και με καθυστέρηση δυο ετών, η Εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ.)”, που έχει την ευθύνη για την λειτουργία των δικαστικών κτιρίων, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο εταιρεία, η οποία ανέλαβε την συντήρησή τους. Κι ενώ περιμέναμε πως επιτέλους το πρόβλημα του κλιματισμού θα αντιμετωπιστεί και θα επιλυθεί, δυστυχώς, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο (έγγραφο διαμαρτυρίας του ΣΔΥΑ με αριθ. πρωτ. 39/13-7-2021), διαπιστώνουμε ότι ελάχιστες επισκευές έχουν γίνει και καμιά χρονική δέσμευση δεν υπάρχει για την αποκατάσταση των εκτεταμένων βλαβών.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, όπου κάποια ακροατήρια όπως και πάρα πολλά γραφεία, ακόμα και ολόκληρα Τμήματα, όπως το μέρος της Εισαγγελίας Εφετών του 4ου ορόφου, το Τμήμα της Καθαρογραφής και του Αρχείου του Εφετείου, στον 3ο όροφο, το Τμήμα του Ποινικού Μητρώου, στο 1ο υπόγειο, δεν έχουν καθόλου κλιματισμό.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους δεν έχουν παράθυρα και δεν αερίζονται, με αποτέλεσμα τις μέρες του καύσωνα οι συνθήκες να είναι αφόρητες και επικίνδυνες, για τους δικηγόρους και τους πολίτες, που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν, και πολύ περισσότερο για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εκεί για οκτώ ολόκληρες ώρες.
Η εκτίμηση είναι πως στο εξής οι όποιες βλάβες, δύσκολα θα επιδιορθώνονται και συνεχώς τα προβλήματα θα επεκτείνονται και σε άλλους χώρους του κτιρίου.
Κατόπιν αυτών το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ:
Τις ημέρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35 βαθμούς και μετά τις 12.00 μ.μ., στους χώρους που δεν υπάρχει κλιματισμός οι Δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται σ’ αυτούς, θα ΑΠΕΧΟΥΝ από τα καθήκοντα τους, και τα αντίστοιχα τμήματα θα λειτουργούν ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑΤΑ. Όπου υπάρχει η δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία) θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μ’ αυτόν τον τρόπο”.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ντερζής Γεώργιος

Η Γραμματέας Δήμου Ειρήνη”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ