Ξεκινά η δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διαπράχθησαν στο Νταρφούρ, του Σουδάν πριν από σχεδόν 20 χρόνια.
Ένας πρώην επικεφαλής πολιτοφυλακής θα γίνει σήμερα το πρώτο πρόσωπο που θα βρεθει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα καθίσει στο εδώλιο

Ο Άλι Μουχάμαντ Άλι Άμπντ αλ Ράχμαν, 72 ετών, συνεργάτης του πρώην προέδρου του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ, ήταν επικεφαλής της πολιτοφυλακής “Τζαντζαουίντ”, που στήριζε την κυβέρνηση του Σουδάν, και η οποία κατηγορείται για ωμότητες στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ.
Γνωστός και ως Άλι Κοσέιμπ κατηγορείται για 31 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διαπράχθηκαν το 2003 και το 2004 στο Νταρφούρ.
Η σύγκρουση είχε ξεσπάσει όταν μέλη μειονοτήτων πήραν τα όπλα εναντίον του καθεστώτος στο Χαρτούμ, στο οποίο κυριαρχούσαν οι Άραβες.
Το Χαρτούμ απάντησε στέλνοντας τους “Τζαντζαουίντ”, μια πολιτοφυλακή την οποία είχαν σχηματίσει νομαδικές φυλές της περιοχής.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι η πολιτοφυλακή αυτή διεξήγαγε μια “συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης” εναντίον των φυλών Φουρ, Μασαλίτ και Ζαγκάουα.
Επισήμως από τις βιαιότητες εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 300.000 άνθρωποι και άλλα 2,5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τον Απρίλιο του 2007 το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Αμπντ Αλ Ράχμαν. Αυτός διέφυγε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2020 όταν η νέα κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τους ερευνητές του ΔΠΔ. Ο Αμπντ Αλ Ράχμαν παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο ΔΠΔ και αρνείται όλες τις κατηγορίες εις βάρος του.

Συνταγματάρχης των συνταγματαρχών

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του ΔΠΔ, ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής, την οποία στήριζε ο κυβερνητικός στρατός, διεξήγαγε επιθέσεις εναντίον χωριών στην περιοχή Ουάντι Σάλιχ του Νταρφούρ τον Αύγουστο του 2003.
Στη διάρκεια αυτών των επιθέσεων φονεύθηκαν τουλάχιστον 100 χωρικοί, γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύματα βιασμού και μέλη της φυλής Φουρ εκτοπίστηκαν αναγκαστικά και υπέστησαν διώξεις.
Ο πρώτος κατηγορούμενος που δικάζεται για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στο Νταρφούρ
Ο “συνταγματάρχης των συνταγματαρχών”, όπως τον αποκαλούσαν, κατηγορείται επίσης ότι στρατολόγησε, όπλισε και προσέφερε εφόδια στους “Τζαντζαουίντ”.
Ο Αμπντ αλ Ράχμαν είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που δικάζεται για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στο Νταρφούρ και η δίκη του “αποτελεί μια σπάνια και πολυαναμενόμενη ευκαιρία για τα θύματα και τις κοινότητες που τρομοκρατήθηκαν από τους Τζαντζαουίντ να δουν έναν επικεφαλής τους να λογοδοτεί”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Το ΔΠΔ ζητεί εδώ και δέκα χρόνια τη σύλληψη του Όμαρ αλ Μπασίρ, που κυβερνούσε το Σουδάν με σιδηρά πυγμή επί τρεις δεκαετίες και εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Απρίλιο του 2019 έπειτα από μήνες διαδηλώσεων, όπως και δύο άλλων ηγετών με την κατηγορία της “γενοκτονίας” και της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.