Εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του στρατού των ΗΠΑ στάλθηκαν κατά λάθος στο Μάλι εξαιτίας ενός απλού τυπογραφικού λάθους, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα συγκεκριμένα μηνύματα περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως λίστες πληρωμάτων πλοίων και δρομολόγια ανώτατων αξιωματικών.
Τα emails του αμερικανικού στρατού έχουν το domain “.mil” και για χρόνια, πολλά από αυτά στέλνονταν στο “.ml” το οποίο ανήκει στο Μάλι. Αυτό το απλό τυπογραφικό λάθος δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά μπορεί να είναι και δυνητικά επικίνδυνο, αφού το Μάλι είναι σύμμαχος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το τους Financial Times, ο Ολλανδός επιχειρηματίας Γιοχάνες Ζούρμπιερ εντόπισε το πρόβλημα πριν από μία δεκαετία. Από το 2014, ο επιχειρηματίας έχει συμβόλαιο για τη διαχείριση του τομέα της χώρας του Μάλι και τους τελευταίους μήνες έχει συλλέξει δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν σταλεί εσφαλμένα. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ζήτημα, ο Ζούρμπιερ ισχυρίζεται ότι δεν έχει βρει άκρη.
Σε επιστολή του προς τις ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου, ο επιχειρηματίας εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον πραγματικό κίνδυνο που ενέχουν τα ευαίσθητα δεδομένα που περιέχονται σε πάνω από 117.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει συλλέξει.
Πρόσθεσε ότι μόνο την περασμένη Τετάρτη έλαβε σχεδόν 1.000 μηνύματα, τα οποία περιείχαν ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, τους εργολάβους και τις οικογένειές τους, αν και κανένα από τα μηνύματα δεν ήταν διαβαθμισμένο. Τα emails περιέχουν ταξιδιωτικά σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες, έγγραφα ταυτότητας, λίστες πληρωμάτων, φορολογικά και οικονομικά αρχεία, ιατρικά δεδομένα, ναυτικές αναφορές, συμβάσεις, καταγγελίες, έρευνες και μια διπλωματική επιστολή που προειδοποιούσε για τις επιχειρήσεις του PKK.
«Αν έχεις αυτού του είδους τη διαρκή πρόσβαση, μπορείς να παράγεις πληροφορίες ακόμη και από μη διαβαθμισμένες πληροφορίες», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής της NSA και απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Μάικ Ρότζερς. Ο Ρότζερς δήλωσε ότι αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που κάνουν λάθη δεν εξαιρούνται. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το ζήτημα είναι η κλίμακα, η διάρκεια και η ευαισθησία των πληροφοριών».
Ο υποπλοίαρχος Τιμ Γκόρμαν, μιλώντας εκ μέρους του Πενταγώνου, εξήγησε στους Times ότι το υπουργείο Άμυνας «έχει επίγνωση αυτού του ζητήματος και λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλες τις μη εξουσιοδοτημένες αποκαλύψεις ελεγχόμενων πληροφοριών εθνικής ασφάλειας ή ελεγχόμενων μη διαβαθμισμένων πληροφοριών».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται από μια διεύθυνση “.MIL” σε μια διεύθυνση “.ML” μπλοκάρονται εντός του τομέα .MIL και ο αποστολέας ειδοποιείται να επικυρώσει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των προοριζόμενων παραληπτών. Εάν αληθεύει αυτό, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να προήλθαν από προσωπικούς λογαριασμούς των στρατιωτικών.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ