Το κορυφαίο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών δεν έφτασε την Παρασκευή στο σημείο να απαιτήσει κατάπαυση πυρός στη Γάζα, στο πλαίσιο της προσφυγής της Νότιας Αφρικής σε βάρος του Ισραήλ για γενοκτονία, ωστόσο κάλεσε το Ισραήλ να μειώσει τον θάνατο και την καταστροφή στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά του παλαιστινιακού θύλακα.

Στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης απόφασης από μια επιτροπή 17 δικαστών, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε να μην απορρίψει την προσφυγή και διέταξε έξι προσωρινά μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Το δικαστήριο γνωρίζει πολύ καλά την έκταση της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και είναι βαθιά προβληματισμένο για τη συνεχιζόμενη απώλεια ζωής και την ανθρώπινη οδύνη» είπε η πρόεδρος, Τζόαν Ντόναχιου.

Η απόφαση της Παρασκευής είναι μεταβατικού χαρακτήρα, καθώς θα χρειαστούν χρόνια για να εξεταστεί η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο σύνολό της. Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες περί γενοκτονίας και ζήτησε από το δικαστήριο να απορριφθούν.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Ισραήλ πρέπει:

α) Να πάρει όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν πράξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν γενοκτονικές- φόνους, πρόκληση σωματικής βλάβης, επιβολή συνθηκών που θα προκαλέσουν καταστροφή μιας ομάδας, αποτροπή γεννήσεων.

β) Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει πως οι ένοπλες δυνάμεις του δεν διαπράττουν πράξεις γενοκτονίας.

γ) Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέπει και να τιμωρεί δημόσια σχόλια που θα μπορούσε να θεωρηθεί πως υποκινούν γενοκτονία στη Γάζα.

δ) Το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ανθρωπιστική πρόσβαση.

ε) Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει την καταστροφή στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε υπόθεση γενοκτονίας.

στ) Το Ισραήλ πρέπει να υποβάλει αναφορά στο δικαστήριο εντός ενός μήνα από την έκδοση της εντολής.

Το δικαστήριο επίσης εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη μοίρα των ομήρων που κρατά ακόμα η Χαμάς και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ