Εκτός λειτουργίας τέθηκαν δύο από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα τηλεσκόπια του κόσμου μετά από κυβερνοεπίθεση άγνωστης προέλευσης.
Όπως ανακοίνωσε το Ερευνητικό Εργαστήριο Οπτικής και Υπέρυθρης Ακτινοβολίας των ΗΠΑ (NOIRLab), το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης, χάκερ που παραβίασαν τα δίκτυά του την 1η Αυγούστου οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας του τηλεσκοπίου Gemini North στη Χαβάη και Gemini South στη Χιλή.
Επηρεάστηκε επίσης η λειτουργία δύο μικρότερων τηλεσκοπίων στο Τσέρο Τόλολο της Χιλής.
«Το προσωπικό μας συνεργάζεται με ειδικούς κυβερνοασφάλειας για να επαναφέρουν τη λειτουργία των τηλεσκοπίων και του δικτυακό τόπο μας» ανέφερε το NOIRLab σε ανακοίνωσή του.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν προσδιοριστεί η προέλευση και ο στόχος της ηλεκτρονικής εισβολής.
Η κυβερνοεπίθεση συνέβη λίγες ημέρες προτού οι ΗΠΑ εκδώσουν προειδοποίηση για κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων σε αεροδιαστημικές εταιρείες και εργαστήρια διαστημικής έρευνας.
Χάκερ και κατάσκοποι «αναγνωρίζουν τη σημασία της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας για την αμερικανική οικονομία και εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης εξάρτησης από κρίσιμες υποδομές σε διαστημικά στοιχεία» ανέφερε η προειδοποίηση.
Όπως επισημαίνει το Space.com, οι κυβερνοεπιθέσεις στα τηλεσκόπια Gemini δεν είναι οι πρώτες του είδους: τον Οκτώβριο του 2022 χάκερ επηρέασαν τη λειτουργία του ραδιοτηλεσκοπίου ALMA στη Χιλή.
Θύμα αρκετών κυβερνοεπιθέσεων έχει πέσει και η NASA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ