Περισσότερα μετρητά, περισσότερες ληστείες: Η Δανία, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, κατέγραψε έναν χρόνο χωρίς ληστεία τράπεζας.
Το 2000, η σχετικά φιλήσυχη χώρα εξακολουθούσε να καταγράφει 221 ένοπλες ληστείες κατά τραπεζικών ιδρυμάτων, ή περίπου δύο κάθε τρεις ημέρες.
Αλλά με τη σταδιακή απόσυρση των μετρητών στα περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα, σημειώνονται λιγότερες από δέκα ληστείες ετησίως από το 2017.
Και το 2022, δεν καταγράφηκε καμία ληστεία, γεγονός πρωτόγνωρο σύμφωνα με έναν τραπεζικό ιστορικό.
«Είναι απλά φανταστικό. Επειδή είναι ένα απολύτως τεράστιο βάρος για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους, όταν αυτό συμβαίνει», δήλωσε ο Στιν Λουντ Όλσεν, αντιπρόεδρος του κύριου τραπεζικού οργανισμού της Δανίας, Finansforbundet.
«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε το εύρος του συναισθηματικού αντίκτυπου (μιας ληστείας), αρκεί να μην την έχουμε ζήσει οι ίδιοι», υπογραμμίζει ο τραπεζίτης.
Σε μια σκανδιναβική κοινωνία που πλησιάζει να ζει ολοένα και περισσότερο χωρίς μετρητά, η κύρια δανική τράπεζα, η Danske Bank, έχει μόνο δύο υποκαταστήματα με χαρτονομίσματα, το ένα στην Κοπεγχάγη και το άλλο στο Άαρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με το Finansforbundet.
Η Σκανδιναβία ήταν το σκηνικό μιας από τις πιο διάσημες ληστείες τραπεζών.
Σε μια πλατεία στο κέντρο της Στοκχόλμης στη Σουηδία τον Αύγουστο του 1973, ένας ληστής είχε κρατήσει όμηρους τέσσερις τραπεζικούς υπαλλήλους για μέρες, αφού δεν κατάφερε να κλέψει τη λεία του καταστήματος.
Αλλά μετά την απελευθέρωσή τους, κανένας από αυτούς δεν θέλησε να καταθέσει εναντίον του κλέφτη, Γιαν-Έρικ Όλσον, σε ένα κύμα συμπάθειας που οι ψυχίατροι στη συνέχεια βάφτισαν «το σύνδρομο της Στοκχόλμης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ