Πολίτης απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, με αίτημα την καθυστέρηση εφαρμογής απόφασης περί άρσης αυθαίρετης κατάληψης μεγάλου τμήματος πεζοδρομίου σε περιοχή του Δήμου Περιστερίου. 

Η κατάληψη είχε προκληθεί από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως προέκυψε ειδικότερα από τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης και σε συνέχεια καταγγελιών του πολίτη, στις αρχές του έτους 2023 διενεργήθηκε αυτοψία από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Περιστερίου, προκειμένου να διαπιστώσει την βασιμότητα αναφοράς περί αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τον Απρίλιο 2023 συντάχθηκε σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου προς τον επιχειρηματία του εν λόγω καταστήματος. Επιβεβαιώθηκε η αυθαίρετη χρήση και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν «…εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος πλάτους τουλάχιστον 1,50μ., για την κίνηση των πεσών & ειδικότερα των Ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), καθώς και όλων, που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, όπως ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, μητέρες με καροτσάκια και εν γένει την ήσυχη διαβίωση των πολιτών», με αποτέλεσμα να αναιρείται προς τους πολίτες το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης στους δημόσιους χώρους.

 

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε τον Νοέμβριο 2023 επιστολή στο Γραφείο Δημάρχου και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Περιστερίου, μεταφέροντας το αίτημα του πολίτη για άμεση αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του πεζοδρομίου και την εξασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης μετακίνησης των πεζών. Ιδιαίτερα τονίστηκε το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση διαμεσολάβηση και επίλυση θεμάτων που αφορούν πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή διαβίωση όλων των πολιτών.

Κατόπιν των ενεργειών της Αρχής, ο Δήμος ενήργησε άμεσα αποστέλλοντας σχετική ενημερωτική επιστολή και φωτογραφίες από το συγκεκριμένο τμήμα του πεζοδρομίου. Από τα ανωτέρω πιστοποιήθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με τις συστάσεις και υποδείξεις προς εφαρμογή της νομιμότητας και της κοινοχρησίας του πεζοδρομίου.

 

 

Ως εκ τούτου, το διαμεσολαβητικό έργο του Συνηγόρου του Πολίτη συνέβαλε ουσιαστικά στη συμμόρφωση προς την προηγούμενη απόφαση του Δήμου περί άρσης της αυθαίρετης κατάληψης πεζοδρομίου, η οποία όμως δεν είχε εισέτι εκτελεστεί μέχρι αρχές Νοεμβρίου 2023. πηγή: synigoros.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ