Του Αριστείδη Ρούνη*

Κράτος του Μαυροβουνίου

Όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενο σχετικό άρθρο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ

https://greekhumans.com/2022/10/24/mayrovounio-to-mikrotero-slaviko-kratos/

αν κανείς παρατηρήσει τον πληθυσμό του Μαυροβουνίου (Црна Гора – Crna Gora, που σημαίνει «Μαύρο Βουνό») θα διαπιστώσει πως πρόκειται για το μικρότερο σλαβικό κράτος.

Ιστορική αναδρομή

Η περιοχή του σημερινού Μαυροβουνίου αποτελούσε στην αρχαιότητα μέρος της Ρωμαϊκής επαρχίας Praevalis. Στις βυζαντινές πηγές εμφανίζεται ως Διόκλεια, όνομα το οποίο πήρε από την ομώνυμη πόλη της περιοχής αυτής. Από τον 11ο αιώνα το όνομα που εμφανίζεται στις πηγές για την ίδια περιοχή είναι Ζέτα. Συμπεριλαμβάνει την παραλιακή ζώνη από τον κόλπο του Κατάρου ως τον ποταμό Μπογιάνα στο νότο, τη Λίμνη Σκόδρα και την ομώνυμη πόλη, καθώς και δύο ορεινούς όγκους στο εσωτερικό, που τους χωρίζουν οι κοιλάδες των ποταμών Ζέτα και Μοράτσα. Αργότερα στα τέλη του 15ου αιώνα ονομάζεται η περιοχή αυτή Μαυροβούνιο, ονομασία που προήλθε είτε από το όνομα της οικογένειας των τοπικών ηγεμόνων του 15ου αιώνα, των Crnojevici, είτε από τη μετάφραση της Ιταλικής ονομασίας Montenegro[1].

Συμπεράσματα

Είναι ενθαρρυντικό πως υπάρχουν κάποια στοιχεία για την ιστορία του κράτους αυτού, καθώς γυρίζουμε αρκετούς αιώνες πίσω. Αξίζει να αναδεικνύεται η ιστορία κάθε τόπου, ώστε να έρχονται στο φως στοιχεία για τον πολιτισμό του «άλλου». Έτσι, μπορούμε να μάθουμε εθνογραφικά στοιχεία για τον πολιτισμό κάθε λαού και να το γνωρίσουμε καλύτερα. Επιπλέον, είναι θετικό που αυτός ο λαός έχει ιστορία αρκετών αιώνων, καθώς έτσι θα κατανοηθεί καλύτερα η νεότερη ιστορία αυτού. Υπενθυμίζεται ότι το Μαυροβούνιο θα συμμετάσχει στους Βαλκανικούς πολέμους, ως σύμμαχος της Ελλάδας, παρόλο που θα έχει μικρή ισχύ.

 

Όλα τα σχετικά άρθρα εδώ

https://greekhumans.com/category/analysis/slavology/

https://greekhumans.com/2022/10/18/slavologia-antikeimeno-meleths/

https://greekhumans.com/2022/10/19/h-emfanish-twn-slavwn/

https://greekhumans.com/2022/10/22/ta-sygxrona-slavika-krath/

https://greekhumans.com/2022/10/22/slavos-proeleysh-ths-ennoias/

https://greekhumans.com/2022/10/24/mayrovounio-to-mikrotero-slaviko-kratos/

https://greekhumans.com/2022/11/01/oi-notioi-slavoi-mia-eisagwgh/

https://greekhumans.com/2022/11/03/to-pleonekthma-tou-ellhna-slavologou/