Απέρριψε ο Άρειος Πάγος το αίτημα της ΔΕΗ για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης που θα έκρινε το μείζον ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής το οποίο αφορά χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει με ομαδική αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει στα  δικαστήρια.

Η αρμόδια επιτροπή του Ανώτατου δικαστηρίου υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου ουσιαστικά έκανε δεκτές τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης ο Αρειος Πάγος εφαρμόζοντας πάγια νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι η ομαδική αγωγή που έχει ήδη ασκηθεί και έχει προσδιοριστεί προς εκδίκαση στις 6 Ιουλίου παράγει επί της ουσίας τα ίδια αποτελέσματα με την πιλοτική δίκη, αφού η δικαστική κρίση καταλαμβάνει το σύνολο των καταναλωτών.

H ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να κριθεί σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Η επίμαχη ρήτρα έχει χαρακτηριστεί αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος εκπροσωπώντας, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει επισημαίνει ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η σχετική αίτηση έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 6 Ιουλίου 2022 ,ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί και προσωρινή διαταγή με βάση την οποία δεν επιτρέπεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών .

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ