Προεδρεύουσα: Θεοδώρα Βιτουλαδίτη, Εφέτης Δ.Δ.
Εισηγήτρια: Σουζάνα – Βασιλική Αλεξοπούλου, Εφέτης Δ.Δ.

Αίτηση ακύρωσης κατά απόφασης του Διευθυντή Νομικής Υποστήριξης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που απέρριψε αίτημα της αιτούσας για ανάκληση των πράξεων αποκλεισμού της από τις διαγωνιστικές διαδικασίες, λόγω του δεν είχε το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα (1,70 μ.). Διατάξεις του π.δ/τος 127/2016 (Α’ 226). Παράθεση των 902 – 907/2021 και 1363/2021 αποφάσεων της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. και της 1620/2021 απόφασης του ΔΕφΑθηνών (Τμήμα ΙΔ’, Ακυρωτικός Σχηματισμός), με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις, που προβλέπουν το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα χωρίς διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών σε διάφορους διαγωνισμούς (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενοφυλάκων κλπ).

Η αιτούσα συμμετείχε σε διαγωνισμό για την εισαγωγή, με κατατακτήριες εξετάσεις, πτυχιούχων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., λόγω, όμως, μη πλήρωσης της προϋπόθεσης του ελάχιστου αναστήματος αποκλείστηκε από τη συμμετοχή της στον εν λόγω διαγωνισμό. Μη προσβολή με αίτηση ακύρωσης των πράξεων αποκλεισμού.

Μεταγενέστερο αίτημα της αιτούσας για ανάκληση των πράξεων αποκλεισμού με αφορμή τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις απορρίφθηκε ως αβάσιμο.

Λόγος ακύρωσης ότι η προσβαλλόμενη είναι μη νόμιμη, διότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που τέθηκαν με τις ως άνω δικαστικές αποφάσεις, δεδομένου ότι οι πράξεις αποκλεισμού της έχουν όμοιο περιεχόμενο με τις πράξεις που ακυρώθηκαν από αυτές.

Κρίση ότι στην ένδικη περίπτωση δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της ταυτότητας των διατάξεων και της ομοιότητας ατομικών διοικητικών πράξεων, ώστε να υποχρεώνεται η Διοίκηση να επανεξετάσει προς το σκοπό της ανάκλησης τη νομιμότητα τους.

Οι πράξεις για τον αποκλεισμό της αιτούσας εκδόθηκαν βάσει διαφορετικών διατάξεων από τις διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις ανωτέρω αποφάσεις του Σ.τ.Ε. και του ΔΕφΑθηνών, συνεπώς δεν συντρέχει στην ένδικη περίπτωση η προϋπόθεση της ταυτότητας των διατάξεων.

Απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης.

Πηγή:adjustice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ