Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ποινικές διώξεις την Τετάρτη 10/8 εναντίον ενός μέλους των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν για απόπειρα ενορχήστρωσης της δολοφονίας του John Bolton, ο οποίος υπηρετούσε σε ανώτερες θέσεις εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Trump και Bush, μεταδίδει το CNN.
Το συγκεκειμένο σχέδιο επίθεσης ήταν «πιθανότατα ως αντίποινα» για την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 που σκότωσε τον Qasem Soleimani, διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το χρονικό

Μετά το χτύπημα, οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης ορκίστηκαν «εκδίκηση εναντίον των Αμερικανών» για τον θάνατο του και επιτέθηκαν δημόσια κατά του τότε προέδρου Trump και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησής του.
Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Shahram Poursafi, ένας 45χρονος Ιρανός υπήκοος και μέλος του IRGC, επιχείρησε να πληρώσει 300.000 δολάρια σε ένα άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σκοτώσει τον Bolton.
Δεν έχει συλληφθεί και παραμένει ελεύθερος.
Ο Poursafi επικοινώνησε αρχικά με το άτομο που εδρεύει στις ΗΠΑ — ο οποίος εργαζόταν κρυφά ως πληροφοριοδότης του FBI, γνωστός και ως “εμπιστευτική ανθρώπινη πηγή” ή CHS — και τους ζήτησε να τραβήξουν φωτογραφίες του Bolton “για ένα βιβλίο που έγραφε ο Poursafi ” λένε τα δικαστικά έγγραφα.
Αργότερα ρώτησε αν ο πληροφοριοδότης μπορούσε να προσλάβει ένα άτομο για να «εξολοθρεύσει κάποιον», ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Μπόλτον, και υποσχέθηκε προστασία για το CHS και τον δολοφόνο, λένε οι εισαγγελείς.
Ο Poursafi φέρεται επίσης να πρότεινε η δολοφονία να γίνει “με αυτοκίνητο”, έδωσε στο CHS μια διεύθυνση για το γραφείο του Μπόλτον και σημείωσε ότι ο Μπόλτον είχε τη συνήθεια να κάνει βόλτες μόνος του.
Τον Νοέμβριο του 2021, ο πληροφοριοδότης ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον, DC και έστειλε στον Poursafi φωτογραφίες του γραφείου του Bolton και περιγραφές του κτιρίου.
Ο Poursafi φέρεται να είπε ότι η δολοφονία έπρεπε να γίνει στο γκαράζ του κτιρίου, καθώς επρόκειτο για περιοχή «μεγάλης κυκλοφορίας».

Οι δηλώσεις Bolton 

Σε δήλωσή του, ο Bolton ευχαρίστησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και τη Μυστική Υπηρεσία για τις προσπάθειές τους.
«Αν και πολλά δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια αυτή τη στιγμή, ένα σημείο είναι αδιαμφισβήτητο: οι κυβερνήτες του Ιράν είναι ψεύτες, τρομοκράτες και εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Bolton. «Οι ριζοσπαστικοί, αντιαμερικανικοί τους στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι, οι δεσμεύσεις τους είναι άχρηστες και η παγκόσμια απειλή τους αυξάνεται».
Ο Bolton ήταν ο τέταρτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ξεκινώντας τον Απρίλιο του 2018 έως ότου ο Trump τον απέλυσε από τον ρόλο τον Σεπτέμβριο του 2019 μέσω Twitter επειδή «διαφωνούσε έντονα» με «πολλές» από τις προτάσεις του Μπόλτον.
Ένας νεοσυντηρητικός, ο Bolton είχε προηγουμένως υποστηρίξει την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και υποστήριξε την απόφαση του Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πολυεθνική πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ