Στο ΕΔΔΑ προσέφυγε ένας εισαγγελέας που απολύθηκε γιατί… μιλούσε πολλές ώρες στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του ενώ εργαζόταν.
Πρόκειται για εισαγγελέα που εργαζόταν στη Γενική Εισαγγελία (PGO) στη Μολδαβία. Εκτός από τον εισαγγελικό λειτουργό, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέφυγε και η σύζυγός του.

Το χρονικό

Η Γενική Εισαγγελία συνήψε σύμβαση με φορέα κινητής τηλεφωνίας και έλαβε σειρά αριθμών τηλεφώνου, που διανεμήθηκαν στους Εισαγγελείς της. Πολλοί εισαγγελείς έλαβαν δύο ή περισσότερους αριθμούς τηλεφώνου, τους οποίους χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οικογένειάς τους.
Ο πρώτος προσφεύγων έλαβε δύο αριθμούς και επέτρεψε στη σύζυγό του να χρησιμοποιήσει τον έναν. Πλήρωσε όλα τα έξοδα για τη συνδρομή, ενώ οι κλήσεις μεταξύ των δύο αριθμών ήταν δωρεάν.
Το 2011 η Γενική Εισαγγελία απέλυσε τον πρώτο προσφεύγοντα εισαγγελέα, αλλά στη συνέχεια αποκαταστάθηκε δικαστικά στη θέση του. Λίγο αργότερα, μετά από ευρεία αξιολόγηση του έργου του, διαπιστώθηκαν διάφορες παραβάσεις εκ μέρους του, μεταξύ των οποίων γιατί μιλούσε τηλεφωνικά αρκετό χρόνο κάθε μέρα με τη σύζυγό του κατά τις εργάσιμες ώρες. Μετά την τελευταία αξιολόγηση, απολύθηκε ξανά.
Επικαλούμενοι το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ, οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν, ότι οι αρχές απέκτησαν και χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποίησαν μεταξύ τους και έτσι παραβιάστηκε η ιδιωτική τους ζωή.
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε μεν ότι υπήρξε παρέμβαση στα προσωπικά δεδομένα των προσφευγόντων, ωστόσο η παρέμβαση αυτή ήταν σύμφωνη με το νόμο, εφόσον επιδίωκε τον θεμιτό σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων του εργοδότη (Γενική Εισαγγελία).
Ωστόσο, οι προσφεύγοντες (ο εισαγγελέας και η συζυγός του) δεν ενημερώθηκαν από πριν για το ενδεχόμενο ότι η ροή των επικοινωνιών τους παρακολουθείται και χρησιμοποιείται από την Εισαγγελία. Επιπλέον, η παρακολούθηση είχε σοβαρές συνέπειες για τον πρώτο προσφεύγοντα, δεδομένου ότι αυτός απολύθηκε από τη θέση του εισαγγελέα.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ) και έκρινε ότι η διαπίσ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ