Μια ομάδα Ισραηλινών φέρεται να έχει χειραγωγήσει περισσότερες από 30 προεδρικές εκλογές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας μεθόδους hacking, άλλες δολιοφθορές και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «άρωμα»… Ελλάδας, σε μια έρευνα – αποκάλυψη την οποία δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.
Ειδικότερα, μια μονάδα η οποία διευθύνεται από τον Tal Hanan, έναν 50χρονο πρώην ισραηλινό πράκτορα των ειδικών δυνάμεων που τώρα εργάζεται ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Χόρχε», φαίνεται να εργάζεται υπογείως χειραγωγώντας εκλογές σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες με τον ίδιο να αποκαλύπτει σε κρυφά μαγνητοσκοπημένες συζητήσεις ότι «έχουμε ομάδα/ παράρτημα και στην Ελλάδα» προκαλώντας ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ.
Ο Hanan και οι συνεργάτες του, που χρησιμοποιούν την κωδική ονομασία «Ομάδα Χόρχε», αποκαλύφθηκαν από μυστικά πλάνα της συνάντησης με δημοσιογράφους και έγγραφα από τον Guardian.
Ο 50χρονος πάντως δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες και τις μεθόδους της Ομάδας Χόρχε, αλλά είπε: «Αρνούμαι οποιαδήποτε εμπλοκή».
Η έρευνα αποκαλύπτει ασυνήθιστες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο «οπλίζεται» η παραπληροφόρηση από την ομάδα Jorge, η οποία διευθύνει μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρει… υπόγεια ανάμειξη στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη.
Όπως αναφέρει η έρευνα η… «ταρίφα» για κάθε παρέμβαση έφτανε μέχρι τα 15 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος εργάζεται επίσης και για εταιρικούς πελάτες.
Ο Hanan είπε στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Πρόσθεσε ακόμη ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη χωρίς να κατονομάζει τις χώρες.

Τι ανέφερε για την Ελλάδα 

Στην αρχική του πρόταση προς τους πιθανούς πελάτες που ήταν στην ουσία οι δημοσιογράφοι, ο Hanan ισχυρίστηκε:
«Είμαστε οι πλέον εμπλεκόμενοι στις εκλογές στην Αφρική…
Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα [Εμιράτα].
[Ολοκληρώσαμε] 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». 
Αργότερα, είπε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην πολιτική των ΗΠΑ.
Η ομάδα Jorge είπε στους δημοσιογράφους ότι θα δέχονταν πληρωμές σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin ή τα μετρητά με χρέωση μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ για παρέμβαση στις εκλογές.
guardianfffd.webp

Εκτεθείμενες οι εταιρείες τεχνολογίας 

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της ομάδας Jorge είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, αποκαλούμενο ως Advanced Impact Media Solutions.
Ελέγχει έναν τεράστιο «στρατό» από χιλιάδες πλαστά προφίλ κοινωνικών μέσων στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα avatar έχουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb .
Η κοινοπραξία δημοσιογράφων που ερεύνησε την ομάδα Jorge περιλαμβάνει ρεπόρτερ από 30 μέσα, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Der Spiegel και El País. Το έργο, μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, έχει συντονιστεί από  μια γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας η αποστολή είναι να αναδείξει το έργο των δολοφονημένων, απειλούμενων ή φυλακισμένων ρεπόρτερ.

Η έρευνα και ο στρατός των bots

Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε κρυφά από τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι πλησίασαν την ομάδα Jorge και παρουσιάζονταν ως υποψήφιοι πελάτες.
Σε συναντήσεις που διήρκησαν περισσότερες από έξι ώρες, ο Hanan και η ομάδα του μίλησαν για το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους τους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram. 
Υπερηφανεύονταν για… φύτευση υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία στη συνέχεια ενισχύονται από το λογισμικό διαχείρισης bot Aims.
Μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους φαινόταν να περιστρέφεται γύρω από τη διατάραξη ή την υπονόμευση αντιπάλων εκστρατειών: η ομάδα ισχυρίστηκε ακόμη ότι έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι που παραδόθηκε μέσω Amazon στο σπίτι ενός πολιτικού, με στόχο να δώσει στη γυναίκα του την εσφαλμένη εντύπωση ότι είχε σχέση.
Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που περιγράφονται από την ομάδα Team Jorge εγείρουν νέες προκλήσεις για τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες επί χρόνια αγωνίζονται να αποτρέψουν κακόβουλους παράγοντες που διαδίδουν ψέματα ή παραβιάζουν την ασφάλεια στις πλατφόρμες τους. Τα στοιχεία μιας παγκόσμιας ιδιωτικής αγοράς παραπληροφόρησης με στόχο τις εκλογές θα κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο.

Το βίντεο αποκάλυψη με τους διαλόγους – σοκ 

 
Αποκάλυψη «Ομάδα Χόρχε»: η μυστική ομάδα παραπληροφόρησης που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα – βίντεο

Εμπλοκή και του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ; 

Hanan φαίνεται ότι διεξήγαγε τουλάχιστον ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησής του μέσω μιας ισραηλινής εταιρείας, της Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε ιστότοπο που διευθύνεται από το… Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ για την προώθηση των αμυντικών εξαγωγών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν απάντησε σε αιτήματα των δημοσιογράφων για σχολιασμό

2424.webp

1688.webp

ΣΥΡΙΖΑ: Να παρέμβει εισαγγελέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ