Εκτός φυλακής θα βρεθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος, άλλοτε αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή,  ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών. Αποφυλακίζεται με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου πλημμελειοδικών Λαμίας (121/2024), ωστόσο με την απόφαση αυτή διαφωνεί ο εισαγγελέας ο οποίος τον κρίνει αμετανόητο.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η αποφυλάκιση συνοδεύεται από περιοριστικούς όρους, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παραμονή σε συγκεκριμένο μέρος, παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, καθώς και απαγόρευση να συναντάται με συγκατηγορουμένους του. Έχει ενδιαφέρον ότι οι διατάξεις των νόμων με τους οποίους αποφυλακίζεται ο άλλοτε αρχηγός της Χρυσής Αυγής, είναι αυτές που ίσχυαν το 2018.

Σημειωτέον ότι ο εισαγγελέας, ενώ φέρεται να τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι τυπικά ο Ν. Μιχαλολιάκος τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί, εντούτοις ήταν αρνητικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς θεωρεί ότι ο καταδικασθείς παραμένει αμετανόητος.

Σύμφωνα δηλαδή με πληροφορίες, η εισαγγελική πρόταση ναι μεν αναφέρει ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση, ωστόσο αναφορικά με τις ουσιαστικές, απέρριψε την αίτηση αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του καταδικασθέντος.

Αντίθετά, το δικαστικό συμβούλιο φέρεται να αξιολόγησε θετικά τη διαγωγή του Ν. Μιχαλολιάκου.

Συγκεκριμένα το βούλευμα επιβάλλει τους όρους της

  • απαγόρευσης εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,
  • υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό τμήμα Πεύκης -όπου είναι ο τόπος διαμονής του – μια φορά τον μήνα
  • απαγόρευσης συναναστροφής με συγκατηγορουμένους του καταδικασμένους για την ίδια υπόθεση

Ο εισαγγελέας που εξέτασε την αίτηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής είχε την γνώμη πως ο Μιχαλολιάκος δεν πρέπει να βγει από την φυλακή, αποδεχόμενος ότι τυπικά πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί.

Ωστόσο ο εισαγγελικός λειτουργός τόνιζε στην εισήγηση του προς το δικαστικό συμβούλιο, ότι ο κρατούμενος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφυλακιστεί καθώς δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου.

Αντίθετη η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απόλυτη στην απόρριψη της αίτησης Μιχαλολιάκου , θεωρώντας πως ο κρατούμενος δεν έχει επιδείξει συμπεριφορές που δηλώνουν μεταμέλεια για όσα του αποδίδονται και ότι επίσης δεν δηλώνει τίποτε πως έχει υπάρξει ηθική βελτίωση του αιτούντος. Εμφανίζει μάλιστα ο εισαγγελέας σωρεία αρθρογραφίας του Μιχαλολιάκου που ενισχύει , όπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός , την άποψη του, καθώς ο έγκλειστος εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Οι δικαστές ωστόσο έκριναν πως οι όποιες αμφιβολίες συντρέχουν στο πρόσωπο του καταδικασμένου, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Επιπλέον αξιολόγησαν την διαγωγή του θετικά και δεν δέχθηκαν ότι η αρθρογραφία του, δηλώνει ένδειξη τέλεσης νέων πράξεων αν αποφυλακιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ