Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένoνται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όπως αναφέρει «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση».
Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, «στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση», αναφέρει ο ΠΙΣ.
Επίσης κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει «άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».
Μεγάλες ελλείψεις στα αντιβιοτικά
Σε ρεπορτάζ του, το ΟΡΕΝ προ ημερών, μιλώντας με εκπροσωπους από τον φαρμακευτικό κλάδο, ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε βασικά φάρμακα, όπως σιρόπια για τον βήχα, εισνεπόμενα, αναλγητικά και αντιβιοτικά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτός από τα αντιβιοτικά, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν επίσης στα φάρμακα για την καρδιά, για το αναπνευστικό, για τον σακχαρώδη διαβήτη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
«Αυτές τις μέρες καταγράφουμε υψηλή νοσηρότητα, ιδίως στους παιδιατρικούς πληθυσμούς έχουμε πολλά περιστατικά ιώσεων του αναπνευστικού, περισσότερα από όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την έλλειψη των φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται από τους παιδίατρους», ανέφερε το πρωί της Τρίτης (20/12) στο OPEN ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε έλλειψη σε βασικά αντιβιοτικά, σε σημαντικά αναπνευστικά, σε φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Έχουμε ελλείψεις σε βασικά αντιπυρετικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ