Ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας έκρινε την Πέμπτη 10/11 ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν να ακυρώσει το χρέος των φοιτητικών δανείων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι παράνομο και πρέπει να ακυρωθεί, δίνοντας μια νίκη στους συντηρητικούς αντιπάλους του προγράμματος.
Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Μαρκ Πίτμαν, διορισμένος από τον πρώην Ρεπουμπλικανό Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Φορτ Γουόρθ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «αντισυνταγματική άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κογκρέσου», καθώς αποφάνθηκε υπέρ δύο δανειοληπτών που υποστηρίζονται από μια συντηρητική ομάδα υπεράσπισης.
Το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους είχε ήδη μπλοκαριστεί προσωρινά από το εφετείο των ΗΠΑ με έδρα το Σεντ Λούις, ενώ εξέτασε αίτημα έξι πολιτειών υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να το απαγορεύσουν
Η απόφαση του δικαστή ήρθε σε μια αγωγή από δύο δανειολήπτες που ήταν εν μέρει ή πλήρως μη επιλέξιμοι για το σχέδιο διαγραφής δανείου που προσέφερε ο Μπάιντεν. Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι δεν ακολουθούσε τις κατάλληλες διαδικασίες θέσπισης κανόνων και ήταν παράνομο.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έκανε αμέσως έφεση κατά της απόφασης. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε σε δήλωση ότι η κυβέρνηση διαφωνεί έντονα με την απόφαση.
Περίπου 26 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για διαγραφή φοιτητικού δανείου και το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ και έχει ήδη εγκρίνει 16 εκατομμύρια αιτήματα. Ο Ζαν-Πιερ είπε ότι το τμήμα θα διατηρήσει τις πληροφορίες τους «ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί γρήγορα την ανακούφισή τους μόλις επικρατήσουμε στο δικαστήριο».
Το σχέδιο του Μπάιντεν έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών αγωγών από συντηρητικούς κρατικούς γενικούς εισαγγελείς και νομικές ομάδες.
Το σχέδιο, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, προβλέπει τη διαγραφή έως και 10.000 δολαρίων σε χρέη φοιτητικού δανείου για δανειολήπτες που λαμβάνουν λιγότερα από 125.000 δολάρια ετησίως ή 250.000 δολάρια για τα παντρεμένα ζευγάρια. Οι δανειολήπτες που έλαβαν επιχορηγήσεις για να επωφεληθούν από φοιτητές χαμηλότερου εισοδήματος θα διαγράψουν έως και 20.000 δολάρια από το χρέους τους.
Το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολόγισε τον Σεπτέμβριο ότι η διαγραφή του χρέους θα εξαλείψει περίπου 430 δισεκατομμύρια δολάρια από το ανεξόφλητο φοιτητικό χρέος 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν.
Στην απόφασή του 26 σελίδων , ο Πίτμαν είπε ότι δεν είχε σημασία αν το σχέδιο του Μπάιντεν ήταν καλή δημόσια πολιτική, επειδή το πρόγραμμα ήταν «μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις νομοθετικής εξουσίας χωρίς εξουσία του Κογκρέσου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο Πίτμαν έγραψε ότι ο νόμος HEROES – ένας νόμος που παρέχει βοήθεια δανείου στο στρατιωτικό προσωπικό και τον οποίο βασίστηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν για να θεσπίσει το σχέδιο ανακούφισης – δεν ενέκρινε το πρόγραμμα 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαγραφή φοιτητικών δανείων.
«Σε αυτή τη χώρα, δεν μας κυβερνά ένα παντοδύναμο στέλεχος με στυλό και τηλέφωνο», έγραψε ο Πίτμαν. «Αντίθετα, διοικούμαστε από ένα Σύνταγμα που προβλέπει τρεις διακριτούς και ανεξάρτητους κλάδους της κυβέρνησης».
Η πρόεδρος του Job Creators Network Foundation, σε δήλωσή της είπε ότι η απόφαση «προστατεύει το κράτος δικαίου που απαιτεί από όλους τους Αμερικανούς να ακουστεί η φωνή τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνησή τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ