Σε μία κρίσιμη παρέμβαση προχώρησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Μαργαρίτα Στενιώτη, με αφορμή την αντιπαράθεση για τις υποκλοπές.
«Το απόρρητο των επικοινωνιών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας είναι απόλυτα απαραβίαστο. Μόνο οι πραγματικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας ή διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων μπορούν να το άρουν και να το περιορίσουν, δηλαδή, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις και ο περιορισμός του δικαιώματος συντελείται υπό αυστηρές προϋποθέσεις» σημείωσε.
Τόνισε δε την ανάγκη η Δικαιοσύνη να αναλάβει το ρόλο της.
«Σε μία ευνομούμενη πολιτεία, η προσβολή του δικαιώματος αυτού αποτελεί συνταγματική εκτροπή, παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας. Απαιτείται άμεση διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, γιατί συνέχεται με την ποιοτικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας μας και με την αρχή του Κράτους Δικαίου»» ανέφερε.
Μιλώντας στο πλαίσιο του χαιρετισμού της στο 23 ο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, η κυρία Στενιώτη χαρακτήρισε «μέγα πολιτειακό και νομικό ζήτημα» αυτό των υποκλοπών.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «το απόρρητο των επικοινωνιών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας είναι απόλυτα απαραβίαστο και μόνο πραγματικοί λόγοι εθνικής ασφάλειας ή διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων μπορούν να το άρουν και να το περιορίσουν, δηλαδή, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις και ο περιορισμός του δικαιώματος συντελείται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία, η προσβολή του δικαιώματος αυτού αποτελεί συνταγματική εκτροπή, παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας. Απαιτείται άμεση διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, γιατί συνέχεται με την ποιοτικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας μας και με την αρχή του Κράτους Δικαίου».

Τα σημεία- αγκάθια της Δικαιοσύνης

«Η Δικαιοσύνη σήμερα, μετά από την πολυετή οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση, που θέλω να πιστεύω ότι βρίσκεται στο τέλος της, και τώρα την ενεργειακή κρίση, καλείται, όσο ποτέ άλλοτε να στηρίξει την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, να πατάξει την εγκληματικότητα και να ελέγξει τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Καλείται, να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο του πολίτη, εξασφαλίζοντάς του δίκαιη και ταχεία δίκη. Η Δικαιοσύνη αποτελεί δημοκρατικό προαπαιτούμενο και θεμελιώδη συστημικά προϋπόθεση κάθε κράτους δικαίου» ανέφερε κατά την ομιλία της στο 23ο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.
«Ο νομοθέτης δε, παρακολουθώντας το διαρκώς, μεταβαλλόμενο, κοινωνικό γίγνεσθαι, τη ραγδαίως εξελισσόμενη πραγματικότητα της τεχνολογικής αναβάθμισης, της συσσωρευμένης και γρήγορα μεταδιδόμενης πληροφορίας, της παγκοσμιοποίησης και της ολοένα αυξανόμενης διαπολιτισμικής επαφής υποχρεούται να ρυθμίζει τις νέες εξελίξεις, με συνέπεια να διαμορφώνεται μία νέα νομική πραγματικότητα και να εμπλουτίζεται η έννομη τάξη», σχολίασε η κυρία Στενιλωτη.
«Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, πράγματι διαμόρφωσαν μία νέα νομική πραγματικότητα, που καλείται να αντιμετωπίσει την έξαρση του εγκλήματος, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Την έξαρση φαινομένων σκληρής εγκληματικότητας, ειδεχθών και κοινωνικά αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων, που στρέφονται κατά των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας, της ανηλικότητας και εν γένει των ευάλωτων προσώπων» πρόσθεσε.

Πρόληψη αντί καταστολής

Ωστόσο, όπως σημείωσε η κυρία Στενιώτη «το ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο, είναι, γιατί κανένας δεν ομιλεί για την πρόληψη και όλοι επικεντρώνονται στην καταστολή και στην αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών τέτοιων εγκλημάτων; Είναι ένα ερώτημα, που πρέπει, να μας απασχολήσει» είπε.
«Το τεκμήριο αθωότητας και η βάναυση κακοποίησή του. Ο προκαταβολικός στιγματισμός και διασυρμός των κατηγορουμένων, ήδη, από το στάδιο της προανάκρισης, που δυστυχώς, πλέον αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Η καθιέρωση του τεκμηρίου της αθωότητας, μετά τη γαλλική επανάσταση, στο άρθρο 9 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 και στο Ελληνικό Σύνταγμα της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα αποδεικνύει τη σημασία του για ένα Κράτος Δικαίου» πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ