Παραιτήσεις, ύβρεις και αντιδημοκρατικές πρακτικές στους κόλπους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) καταγγέλλουν μέλη της, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.
Οι οχτώ δικαστές και ο ένας εισαγγελέας που υπογράφουν τη σχετική ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέρονται στον πρόεδρο της Ένωσης κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη κάνοντας λόγο για «αντικαταστατική συμπεριφορά του», δεδομένου, όπως λένε, ότι «προχωρεί σε ενέργειες που δεν έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εννέα δικαστικοί λειτουργοί μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης αναφέρονται τα εξής:

«Στις 23-1-2020 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας, κατόπιν αιτήματος πέντε συναδέλφων, προκειμένου να διασφαλισθεί μετά την δημόσια εικόνα που παρουσιάζει η Ένωση τον τελευταίο καιρό η κατά το καταστατικό λειτουργία της.

Κατά τη συνεδρίαση και σε ψηφοφορίες που έγιναν απορρίφθηκαν, κατά πλειοψηφία, οι αιτιάσεις, που ο Πρόεδρος Χριστόφορος Σεβαστίδης απηύθυνε κατά μελών του προεδρείου και διαπιστώθηκε η αντικαταστατική συμπεριφορά του τελευταίου να προχωρεί σε ενέργειες που δεν έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας. Τέτοιες ενέργειες ήταν το τελευταίο διάστημα: α) η μη πρόσκληση των δικηγόρων της Χώρας στην ετήσια ΓΣ του Δεκεμβρίου 2019 και η αποστολή της υπ αρ. πρωτ. 06/07.01.2020 επιστολής προς αυτούς το περιεχόμενο και οι δεσμεύσεις της οποίας δεν είχαν τεθεί υπ’ όψη μας, β) η μη επίδοσης του ψηφίσματος της ετήσιας ΓΣ στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά στον Υπουργό Επικρατείας γ) η έκδοση στις 16-1-2020 ανακοίνωσης, υπογεγραμμένης μόνο από τον ίδιο, που εμφανίσθηκε ως θέση της ΕνΔΕ, όσον αφορά τα θλιβερά γεγονότα της οδού Ματρόζου.

Στην πολύωρη συνεδρίαση δημιουργήθηκαν εντάσεις και διατυπώθηκαν ακραίες και εξυβριστικές εκφράσεις εις βάρος συγκεκριμένων μελών του ΔΣ, όπως είχε συμβεί και στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου. Σημαντικότερο όλων όμως ήταν η κοινή διαπίστωση, ότι ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, με την σθεναρή υποστήριξη του Χαράλαμπου Σεβαστίδη, επέμεινε ότι αυτός ως Πρόεδρος της ‘Ένωσης έχει το δικαίωμα εκ του καταστατικού να διαμορφώνει την δημόσια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την αρχή της πλειοψηφίας και διατύπωσε την πρόθεση του να εξακολουθεί να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο και μάλιστα περισσότερο εμφατικά.

Μια τέτοια θέση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας και συνακόλουθα με το άρθρο 14 του Καταστατικού, σύμφωνα με το οποίο «το Διοικητικό Συμβούλιο διοικεί την Ένωση και μεριμνά για την επιτυχία των σκοπών και των επιδιώξεων της με κάθε νόμιμο μέσο». Με την εξέλιξη αυτή καθίσταται σαφές ότι στην λειτουργία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παρεισδύουν πλέον αρχές και πρακτικές που δεν συνάδουν με τις βασικές δημοκρατικές αρχές της πλειοψηφίας, του σεβασμού της προσωπικότητας, της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου . Σε αυτές τις αρχές στηρίχθηκε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων από την ίδρυση της το 1958 μέχρι σήμερα. Την προσήλωση σε αυτές τις αρχές επιβάλει και η πρόβλεψη της συγκρότησης των δικαστικών ενώσεων εκ του Συντάγματος (άρθρο 89 παρ.5 Σ1975/2020).

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Κατόπιν των διαπιστώσεων αυτών οι υπογράφοντες έχοντας σαν στόχο τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕνΔΕ με μόνο γνώμονα την διαφύλαξη των αρχών του Δικαστικού Σώματος και των σκοπών που κατά το νόμο και το καταστατικό επιδιώκει:

Α) οι εκ του προεδρείου συνάδελφοι Π. Λυμπερόπουλος Α΄ Αντιπρόεδρος , Ν. Σαλάτας Γενικός Γραμματέας, Ε. Βεργώνης Β΄ Αντιπρόεδρος και Δ. Φούκας Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας δηλώνουν ότι παραιτούνται των παραπάνω τιμητικών θέσεων, παραμένοντας απλά μέλη του ΔΣ, μη ανεχόμενοι να συνυπάρξουν στο προεδρείο με τον συγκεκριμένο Πρόεδρο της Ένωσης σε πορεία εκτροπής από τις αρχές της.

Β) Οι εκ των συναδέλφων Μ. Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, Γρ. Κομπολίτης Χρήστος Νάστας, Βαρβάρα Πάπαρη λόγω όλων των προαναφερομένων γεγονότων, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν την ανάληψη καμίας θέσης στο προεδρείο και παραμένουν μέλη του ΔΣ της Ένωσης .

Γ) Οι υπογράφοντες δηλώνουν προσηλωμένοι στην τήρηση του καταστατικού και στην αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δ) Ταυτόχρονα τα υπογράφοντα μέλη του ΔΣ υποβάλλουν αίτηση εκτάκτου σύγκλησης του ΔΣ της Ένωσης, ώστε, μετά τις ως άνω παραιτήσεις, να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία της Ένωσης και να συζητηθούν τα ακόλουθα θέματα:

1) Πλήρωση κενών θέσεων προεδρείου

2) Ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυση του θέματος που έχει ανακύψει μεταξύ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

3) Επίσκεψη στον Υπουργό Δικαιοσύνης με αντικείμενο συζήτησης : νέες οργανικές θέσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών, υποβολή αιτήματος για κάλυψη των αναγκών από τον πίνακα επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού για την ΕΔΣΙ και την λήψη μέτρων για την έγκαιρη εκκαθάριση των νομοθετικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων σχετικά με τις μισθολογικές ωριμάνσεις

4) Συνεννόηση με τις άλλες δικαστικές ενώσεις για επίσκεψη στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών με αντικείμενο την νομοθετική ρύθμιση για τις μισθολογικές ωριμάνσεις

5) Συντονισμός με τις άλλες δικαστικές ενώσεις για το θέμα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Την παραπάνω ανακοίνωση, που φέρει σημερινή ημερομηνία, υπογράφουν οι: Π. Λυμπερόπουλος Εφέτης Χρ. Νάστας Πρόεδρος Εφετών, Ν. Σαλάτας Εφέτης, Μ. Στενιώτη Εφέτης, Β. Πάπαρη Εφέτης, Ε. Βεργώνης Αντεισαγγελέας Εφετών, Δ. Φούκας Πρ. Πρωτοδικών, Κ. Βουλγαρίδης Πρ. Πρωτοδικών και Γρ. Κομπολίτης Ειρηνοδίκης.

Πηγή: www.lawandorder.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ