Την αναστολή της λειτουργίας Λεσχών Φιλάθλων πανελλαδικά έως τις 31 Ιουλίου 2022, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης της οπαδικής βίας.

Στη συνέχεια, όπως είπε, θα λειτουργεί μία λέσχη φιλάθλων ανά ερασιτεχνικό σωματείο, ΠΑΕ και ΚΑΕ. Η έδρα της Λέσχης θα είναι υποχρεωτικά στην έδρα του Σωματείου /ΠΑΕ/ ΚΑΕ.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε δύο ακόμα νομοθετικές ρυθμίσεις για την οπαδική βία: Το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων και την απαγόρευση διάθεσης μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, δεδομένης της υποχρέωσης των ΠΑΕ για αποκλειστική διάθεση εισιτηρίων διαρκείας στις συγκεκριμένες θύρες.

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, άμεσα και πριν από την ψήφιση των διατάξεων στη Βουλή, προγραμματίζεται περαιτέρω διαβούλευση για την οπαδική βία, με τους θεσμικούς φορείς και την αθλητική οικογένεια.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε γνωστό εξάλλου ότι κυρώνεται άμεσα στη Βουλή η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα.

Μπαράζ ελέγχων

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές του, ανακοίνωσε την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

1. Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.

2. Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3. Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.

4. Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της»..

Αυστηρότερες οι ποινές

Την κατάργηση της αναστολής σε περιπτώσεις τέλεσης αδικημάτων οπαδικής βίας, την αυστηροποίηση των ποινών αλλά και τη θέσπιση ειδικού αδικήματος που αφορά την παρακολούθηση αγώνων με καλυμμένο πρόσωπο, προκειμένου τα πρόσωπα των οπαδών να μην μπορούν να καταγραφούν από κάμερες, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ