Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός σε συνέντευξη που παραχώρησε, για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων μετά την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου (10/2).
Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Βερβεσός αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους διαχειριστές δανείων να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, εξέφρασαε με εύσχημο τρόπο την απορία του για την ταχύτητα της απόφασης.
«Είχαμε μια... fast truck διαδικασία καθώς μέσα σε οκτώ ημέρες οι δικαστές διάβασαν έναν φάκελο περίπου 2.000 σελίδων, καθώς υπήρχαν 10 διάδικοι, τη στιγμή που ένας δανειολήπτης σήμερα παίρνει δικάσιμο στην Αθήνα για το 2028», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
Στη συνέχεια ο κ. Βερβεσός εξέφρασε την… ευχή «να έχουμε ταχύτατες αποφάσεις από τη δικαιοσύνη και το προνόμιο αυτό να μην ανήκει αποκλειστικά σε μεγάλες οικονομικές συσσωματώσεις όπως οι τράπεζες και τα funds».
Οι επιπτώσεις για το Δημόσιο
Απαντώντας σε ερώτηση του Alpha radio σχετικά με τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης απόφασης ο κ. Βερβεσός απάντησε ότι τα «ευαγή αυτά ιδρύματα» όπως χαρακτήρισε τα funds, «έχουν τις έδρες τους στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και άλλα νησιά-φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα φορολογηθούν στην Ελλάδα αλλά στις χώρες που έχουν δηλώσει ως έδρα».
«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάσει περί τα 53 δισ. από φόρους», επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και τόνισε πως τα funds αυτά δεν έχουν την υποχρέωση να προβούν σε κάποια ρύθμιση της οφειλής ενός δανειολήπτη.
«Ο σχετικός νόμος του 2015 προέβλεπε να φορολογούνται στη χώρα μας αυτού του είδους οι επιχειρήσεις και να ειδοποιούν τους δανειολήπτες για τις κινήσεις τους.»
Ο κ. Βερβεσός καταλόγισε στο ελληνικό δημόσιο ότι λειτούργησε με τη λογική Πόντιου Πιλάτου νίπτοντας τας χείρας του, αντί να υπερασπιστεί τόσο τα δικά του συμφέροντα όσο και αυτά των δανειοληπτών, και ζήτησε να υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.