*Αναδημοσίευση

Η Ελένη Τσιάβο, δημοσιογράφος και ιδρύτρια του dikastirio.com μιλάει στο https://greekhumans.com/

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για την ενασχόληση της με τη δημοσιογραφία, καθώς και για την κλίση της στο δικαστικό ρεπορτάζ, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας δημοσιογράφος στην Ελλάδα σήμερα.

Εισαγωγική τοποθέτηση

Ελένη, πες μας αρχικά λίγα λόγια για εσένα, για τις σπουδές σου, για τη δουλειά σου για να σε γνωρίσουμε.

Καλησπέρα Λουκία.

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το https://greekhumans.com/ για το ενδιαφέρον αλλά και την πρόταση σας ώστε να διεξαχθεί η παρούσα συνέντευξη.

Ομολογώ, είναι πρωτόγνωρο για εμένα όλο αυτό, καθώς για πρώτη φορά βρίσκομαι στη θέση της συνεντευξιαζόμενης και όχι το αντίστροφο που συνήθως συμβαίνει.

Όσον αφορά στην ερώτηση σου τώρα, σε επίπεδο σπουδών, σε προπτυχιακό επίπεδο αποφοίτησα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στον κλάδο των πολιτικών επιστημών του τμήματος της κοινωνικής πολιτικής. Κατά το 3ο έτος, όπου υπήρξε η δυνατότητα επιλογής κατευθύνσεων, δεν σου κρύβω πως άρχισαν να με ενδιαφέρουν κατά κόρον, μαθήματα που εμπεριείχαν στοιχεία από τη Νομική Επιστήμη, όπως το Εργατικό Δίκαιο.

Έπειτα, αποφοιτώντας από την πρώτη μου σχολή, συνέχισα στο ΕΚΠΑ τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα της πολιτικής επικοινωνίας και των αποκαλούμενων «new media».

Παράλληλα, ξεκίνησα πρακτική στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ακολούθησαν ορισμένα σεμινάρια, συμμετοχές σε ερευνητικές ομάδες αλλά και η αρθρογραφία στον ηλεκτρονικό κυρίως Τύπο.

Βήμα – βήμα, επεδίωκα όμως να φτάσω σε αυτό που εξαρχής ήθελα ως επάγγελμα, τη δημοσιογραφία.

Γραφεία τύπου, εφημερίδες και πλέον ο ηλεκτρονικός Τύπος ήταν η σειρά την οποία ακολούθησα φτάνοντας  στο δικό μου «σήμερα».

Δημοσιογραφία

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία;

«Δημοσιογράφος»: Ήταν η απάντηση στο ερώτημα όταν με ρωτούσαν τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις. Με ενθουσίαζε η ιδέα ότι ένας άνθρωπος μεταδίδει την είδηση στους υπόλοιπους, ότι έφτανε, για παράδειγμα, σε μια τοποθεσία, έκανε μια πρώτη έρευνα και κατέγραφε την επικαιρότητα πριν τους υπόλοιπους. Στοιχεία έντονης δράσης.

Ανέκαθεν μου άρεσε και η επικοινωνία, λάτρευα να ανακαλύπτω ιστορίες και ανθρώπους. Ειδικά οι συνεντεύξεις, που θεωρώ ότι είναι και το αγαπημένο μου σημείο στη δημοσιογραφία, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Μπαίνεις σε ένα άγνωστο (σχεδόν) μονοπάτι και το story μπορεί στο τέλος και να σε εκπλήξει. Αρχικά εσένα ως επαγγελματία και φυσικά τους αναγνώστες ή το κοινό σου.

Κάθε φορά πριν πάω σε θέμα, ετοιμάζω στο γνωστό μπλοκάκι τις ερωτήσεις μου… και στο τέλος πάντα καταλήγω να αυτοσαρκάζομαι όταν συνειδητοποιώ ότι δεν ανέτρεξα πάλι στο χαρτί μου!

Στο δικό μου μυαλό, η διαδικασία αυτή διαμορφώνεται από τη συζήτηση, εξελίσσεται ή αλλάζει, έχοντας φυσικά ορίσει τις θεματικές σου.

Γενικά, αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον στο επάγγελμα μας, παρά τις δεκάδες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει στην πράξη, είναι ότι η κάθε ημέρα είναι διαφορετική.

Οι ευθύνες όμως παραμένουν σταθερές, όπως και οι αξίες.

«Μια ιδιαίτερη ισορροπία», αν έβαζα έναν τίτλο.

Διεθνή και νομικά νέα

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε το ενδιαφέρον στα διεθνή και στα νομικά νέα, μιας και με αυτού του είδους τα ρεπορτάζ ασχολείσαι ως δημοσιογράφος στο https://www.bankingnews.gr/ ;

Η διεθνής επικαιρότητα έχει ένα τεράστιο εύρος στα θέματα που εμπεριέχει. Γεγονός που σημαίνει ότι ενέχει μια πρόκληση. Χρειάζεται να μαθαίνεις διαρκώς περισσότερα, να μην επαναπαύεσαι, να συνδυάζεις γεγονότα ώστε να αποδώσεις μια εξήγηση, συνδέοντας πάντα ή σχεδόν πάντα διάφορες πτυχές: Πολιτική, χαρακτηριστικά κοινωνίας, οικονομία και όχι μόνο.

Φυσικά, οι εξελίξεις «τρέχουν», δεν μπορούν να μην επηρεάζουν και τη χώρα μας, άρα υπάρχει μια αλληλένδετη σχέση.

Αναφορικά με την νομική επικαιρότητα, νομίζω ότι ο κάθε δημοσιογράφος ανακαλύπτει στην πορεία το ρεπορτάζ με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί. Προσωπικά, η Δικαιοσύνη και η απονομή της, μου προκαλούσε πάντα δέος. Όπως και η ανακάλυψη/ προβολή της αλήθειας.

Ο συνδυασμός με τη δημοσιογραφία είναι για εμένα η ιδανική οδός.

Δικαστικό ρεπορτάζ

Πώς αναπτύχθηκε η κλίση σου στο δικαστικό ρεπορτάζ και κατ’ επέκταση η ίδρυση της ιστοσελίδας σου https://dikastirio.com/ ;

Το δικαστικό ρεπορτάζ απαιτεί σοβαρότητα, εμπεριστατωμένη έρευνα και έναν ενισχυμένο σεβασμό στη δουλειά σου.

Θαύμαζα αυτά τα στοιχεία.

Δεν γίνεται να γράφουμε ελλιπείς ή μονόπλευρες ειδήσεις και να εκθέτουμε ανθρώπους, όταν είναι για παράδειγμα σε εξέλιξη, μια εισαγγελική έρευνα σε εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα – απλά και μόνο για να «εξασφαλίσουμε» το κλικ του αναγνώστη.

Όταν ξεκίνησα στα 24 μου χρόνια, με τη στήριξη έμπειρων συναδέλφων ήξερα πως αυτό με εξέφραζε. Ήθελα το όνειρο μου για τη δημοσιογραφία να έχει αυτή τη μορφή με κύριο στοιχείο, την αξιοπρέπεια.

Το dikastirio, δημιουργήθηκε το 2019. Ουσιαστικά, αντιπροσωπεύει την αγάπη μου για το δικαστικό ρεπορτάζ αλλά και τη δημοσιογραφία εν συνόλω. Γράφουν φίλοι, δικηγόροι είναι μια μικρή «οικογένεια» για όσους έχουν το γνωστό «μικρόβιο» χωρίς κάποια ιδιοτέλεια ή διαφημιστικό κέρδος.

Μίλησέ μας για τον στόχο της ιστοσελίδας αυτής και για το στοιχείο αυτό που την κάνει να διαφέρει από άλλες ιστοσελίδες του είδους της;

Σκοπός της ιστοσελίδας είναι η ενημέρωση χωρίς αντιπερισπασμούς ή κάποια συμφέροντα.

Σίγουρα, η αύξηση σε θέματα του αστυνομικού ρεπορτάζ κυρίως λόγω των πολλών ποινικών αδικημάτων που έχουν σημειωθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια, έκανε το κοινό να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε αυτά.

Στο https://dikastirio.com/ δεν θέλουμε οι πληροφορίες μας να λειτουργούν ως κουτσομπολιό ή να γίνουμε ένα λαϊκό δικαστήριο.

Στόχος είναι η είδηση και όχι η ασύστολη τροφοδοσία σε σχόλια ή fake news.

Το δικαστικό ρεπορτάζ εξάλλου από τη φύση του δεν προσφέρει καμία έτοιμη λύση, δεν δίνει δεδομένη απάντηση, δεν υπόσχεται κανένα μαγικό ραβδί, για τον δημοσιογράφο.

Έτσι λοιπόν, αυτή η πρόκληση αποτυπώνεται στον τρόπο που διαχειρίζομαι τη δημοσιογραφία και κατ’ επέκταση δημιουργεί και το νόημα της ύπαρξης του site.

Δείκτες Ελευθερίας του Τύπου

Ποιο είναι το σχόλιο σου για την κατακόρυφη πτώση της Ελλάδας στη νέα έκθεση των Δημοσιογράφων για τους Δείκτες Ελευθερίας του Τύπου; Πώς πιστεύεις ότι διαμορφώνεται η Ελευθερία της Έκφρασης σήμερα στην χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία;

Θλίψη. Αν μπορούσα να συνοψίσω τις σκέψεις μου σε μια λέξη.

Ως δημοσιογράφος αισθάνομαι ότι η εν λόγω κατρακύλα με προσβάλλει καθώς αλλάζει τον ουσιαστικό μας ρόλο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δικαιώνονται όσοι κατακρίνουν το επάγγελμα μας.

Το όλο ζήτημα δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει μόνο θεωρητικά ή στα λόγια, όσοι «ρομαντικοί» και αν είμαστε στα ευχολόγια. Χρειάζεται να πρωταγωνιστήσουμε σε ριζικές αλλαγές. Πρώτοι εμείς ως εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης και έπειτα  όλες οι πλευρές να στηρίξουν την ελευθερία του λόγου.

Όπως λέτε και εσείς, στην χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, θυμίζω ότι ένας δημοσιογράφος, ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε και η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη ακόμα και σήμερα. Δεν σίγησε μόνο η φωνή ενός πατέρα που έχασε τη ζωή του μέρα – μεσημέρι, σίγησε για πάντα και η φωνή ενός μάχιμου δημοσιογράφου.

Πώς βλέπεις το μέλλον της δημοσιογραφίας στη χώρα μας;

Όσο και να παραμένω αισιόδοξη στη ζωή μου, εν προκειμένω θεωρώ ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα παρουσιάζει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Για να είμαστε ειλικρινείς: Από τη στιγμή που το επάγγελμα είναι υπο – αμοιβόμενο, οι συνθήκες εργασίας και ασφάλισης δεν είναι ικανοποιητικές ή και εξευτελιστικές σε ορισμένες φορές, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι όταν ένας επαγγελματίας «συμβιβάζεται» με μια ζοφερή πραγματικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν είναι δεδομένο όπως αποδεικνύει περίτρανα η ίδια η  ζωή και είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την ιστορία.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει.

Αν έμαθα κάτι από αυτό το μικρό (ακόμα) ταξίδι, είναι να μην σταματάω ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες.