Της Ελένης Τσιάβο

Δέκα υποθέσεις πρόκειται να απασχολήσουν εκ νέου την επικαιρότητα το νέο έτος που μόλις ξεκίνησε. Ογκωδέστατες δικογραφίες που εμπλέκουν μεταξύ άλλων πολιτικά πρόσωπα, οικονομικά σκάνδαλα που για δεκαετίες ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, ακόμα και υποθέσεις ναρκωτικών πίσω από τα φώτα της λαμπρής showbiz, πρόκειται να γίνουν πρωταγωνιστές το 2019 στις δικαστικές αίθουσες.

Υποθέσεις που χαρακτηρίστηκαν ως τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η «εγκληματική οργάνωση» της Χρυσής Αυγής, η  Depuy Hellas, θυγατρικής του Johnson & Johnson, αλλά και η «μίζα» του Ανδρέα Μαρτίνη, είναι μερικές από τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται φέτος η ελληνική Δικαιοσύνη να αποφανθεί με την τελική εκδίκαση τους.

Με αμείωτο ενδιαφέρον αναμένεται και η ολοκλήρωση σε σημαντικές δίκες που διεξάγονται στο Εφετείο της Αθήνας όπως η έρευνα για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, καθώς και η απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, γνωστή και ως υπόθεση «Πυθία».

Siemens

Το σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα είναι μια υπόθεση που αφορά σε ενδεχόμενο χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών και στελεχών δημόσιων οργανισμών, όπως ο ΟΤΕ, από την γερμανική εταιρεία, σχετιζόμενο με συμβάσεις προμήθειας υλικών, υπηρεσιών και συστημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο. Η υπόθεση ερευνάται από το 2008, τόσο από την ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και από μια εξεταστική επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τις γερμανικές δικαστικές αρχές του Μονάχου. Η δίκη για τα φερόμενα ως μαύρα ταμεία της Siemens ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Φεβρουάριο του 2017, 11 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, με συνολικά 64 κατηγορούμενους, Έλληνες και Γερμανούς, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη της Siemens Ελλάδας, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρίας αλλά και στελέχη του ΟΤΕ που φέρονται ως αποδέκτες μαύρου χρήματος.

Novartis

Πέραν από τις εξελίξεις που αναμένονται από την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς για τον ενδεχόμενο χρηματισμό γιατρών και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων από τη φαρμακοβιομηχανία, αναμένεται η απόφαση σχετικά με την αγωγή κακοδικίας κατά της επικεφαλής της Εισαγγελίας, Ελένης Τουλουπάκη, και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη. Η συζήτηση θα διεξαχθεί τον Μάρτιο ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, μετά την αγωγή που κατέθεσε η Ελένη Ράικου και ο σύζυγός της.

Ανδρέας Μαρτίνης

Ο πρώην επικεφαλής του κοινωφελούς ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν”, Ανδρέας Μαρτίνης, η σύζυγός του, Γεωργία, και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Καμπής, βρίσκονται αντιμέτωποι με το κακούργημα περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Το ποσό των 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, το οποίο εντοπίστηκε σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς του ζεύγους κίνησε τις υποψίες και η ελληνική Δικαιοσύνη σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το αποδίδει σε «μίζα» που δόθηκε με αντάλλαγμα την επίτευξη σύμβασης για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» και της γερμανικής εταιρίας «Hospitalia International GmbΗ». Οι κατηγορούμενοι ωστόσο έχουν αρνηθεί τα όσα τους αποδίδονται.

Χρυσή Αυγή

Πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν οι απολογίες των 65 κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Παρά την καθυστέρηση των 3,5 ετών, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως το 2019 δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη χρονιά σταθμό, καθώς θα σημάνει το τέλος του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση των αναγνωστέων εγγράφων, ενώ θα ακολουθήσει η εξέταση των μαρτύρων που έχουν προταθεί από την υπεράσπιση. Το επόμενο στάδιο που ακολουθεί είναι εκείνο των απολογιών και των αγορεύσεων των συνηγόρων.

 

Ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου – Σταυρούλας Κουράκου

 

Οι Γιάννος Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους για το ποσό ύψους 2,8 εκατομμυρίου ευρώ που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ για την υπογραφή της σύμβασης που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003 και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Από την πλευρά του, ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας αρνείται την εμπλοκή τους στην υπόθεση, αν και ο τρίτος κατηγορούμενος, Ανδρέας Μπάρδης, είχε περιγράψει πως λάμβανε τα χρήματα σε μετρητά προκειμένου να τα διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα μέσω δικών του λογαριασμών. Και αυτή η δίκη πρόκειται να διεξαχθεί φέτος.

 

Depuy Hellas

 

Από το Μάιο του 2017 ξεκίνησε η υπόθεση για τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών ειδών της εταιρείας Depuy σε 114 δημόσια νοσοκομεία. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθονται 24 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «Depuy Hellas Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εμπλέκονται από το 2000 έως το 2006 σε δωροδοκίες με στόχο την επιλογή των ορθοπεδικών προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας, προκαλώντας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή

Δεκατρία χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πλέον αναμένεται η παραπομπή ή μη του μοναδικού κατηγορούμενου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ο καταζητούμενος Αμερικανός πράκτορας William Bazil, φέρεται ότι επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών, μετά την αποκάλυψη των οποίων εξαφανίστηκε από τη χώρα. Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα για τους δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ και τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκη, στους οποίους κατά περίσταση είχαν αποδοθεί τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή.

Folli Follie

 

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου απασχόλησε όσο άλλο τις ειδήσεις την χρονιά που μόλις μας αποχαιρέτησε. Η άλλοτε παγκόσμια αυτοκρατορία Folli Follie βρίσκεται στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης, αφού μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και άλλα στελέχη έχουν καταστεί κατηγορούμενοι σε βάρος του επενδυτικού κοινού και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

 

Μεταξύ αυτών είναι ο ιδρυτής της Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η αντιπρόεδρος και συζύγού του, Κατερίνα, ο υιός τους Τζώρτζης, ο διευθύνων σύμβουλος και ακόμη τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και ο οικονομικός διευθυντής, ο επικεφαλής του λογιστηρίου, ο ορκωτός λογιστής που υπέγραψε τον ισολογισμό του 2017 και ο επικεφαλής του Ομίλου στην Ασία.

Κόκα στο Κολωνάκι

Στα τέλη του 2018 ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε μαγαζί του Κολωνακίου. Στο εδώλιο κάθονται 27 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και γνωστά ονόματα της «show biz», όπως μοντέλα, ηθοποιοί και παρουσιαστές.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών, ο βασικός κατηγορούμενος, που παραμένει ακόμα καταζητούμενος και φέρει το ρόλο διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης που κινούσε τα νήματα, διακινούσε στο κέντρο της Αθήνας ναρκωτικές ουσίες. Γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου αποτελούσε το φερόμενο ως στέκι, όπου πραγματοποιούνταν η διακίνηση. Μάλιστα η ομάδα φέρεται να είχε πελάτες γνωστά ονόματα της εγχώριας showbiz, οι οποίοι  εμφανίζονται να προμηθεύονταν τα ναρκωτικά.

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Στις 16 Ιανουαρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Στο Δικαστήριο έχουν παραπεμφθεί πέντε αλλοδαποί, ανάμεσά τους ο Μικέλα Κάστριοτ και ο Αλέξανδρος Μάτα που κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ληστεία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Το ρόλο των ηθικών αυτουργών καταλαμβάνουν οι Κλοντιάν Λεκοτσάι, Άρμπερ Μπάκο και Όλντι Ντούλτσε.

Οι δύο τελευταίοι έχουν ήδη μία καταδίκη σε 22 και 23 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου. Στο δικαστήριο αναμένεται να βρεθεί και ο Άρης Φλώρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ