Στο ΣτΕ συνεχίστηκε η συζήτηση για το πρόστιμο των 100 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.
Το Δημόσιο έστειλε τα στοιχεία που ζήτησε το δικαστήριο με προδικαστική απόφασή του.
Τον περασμένο μήνα (18.4.2022) η Ολομέλεια του ΣτΕ με προδικαστική απόφασή της για το θέμα του προστίμου ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να προσκομίσουν στοιχεία (το λεγόμενο φάκελο), προκειμένου το δικαστήριο να συζητήσει και πάλι την υπόθεση και να εκδώσει την οριστική κρίση του.

Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου έχουν προσφύγει δικαστές, γιατροί, δικηγόροι, ένας ιερέας κι ένας γιατρός, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που προβλέπει το μηνιαίο πρόστιμο.
Παρά το γεγονός πως το πρόστιμο αυτό έχει ανασταλεί από τις 15 Απριλίου, οι προσφεύγοντες σημείωσαν ότι τα επίμαχα στοιχεία του δημοσίου δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του θέματος, ενώ ο εκ των νομικών παραστατών τους Πανος Λαζαράτος υπογράμμισε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν δικαιολογούν την επιβολή του μέτρου και δεν απαντούν γιατί επιλεγείσαν οι μεγάλες ηλικίες, αφού το 90% των ασθενών από COVID-19 είναι κάτω των 60 ετών.

Ο κ. Λαζαράτος χαρακτήρισε ανεπαρκή τα στοιχεία που προσκόμισε το Δημόσιο, ενώ τόνισε ότι το μέτρο της  επιβολής του προστίμου είναι ρατσιστικό και αποτελεί  παγκόσμια πρωτοτυπία.

Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας

Ακόμη, ο κ. Λαζαράτος τόνισε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου καταγράφουν το αυτονόητο, χωρίς να λένε κάτι παραπάνω από τα γνωστά μέχρι τώρα στοιχεία και χωρίς να δικαιολογούν την επιβολή του μέτρου, αλλά  και χωρίς να απαντούν γιατί επιλεγείσαν οι μεγάλες ηλικίες, αφού το 90% των ασθενών από COVID-19 είναι κάτω των 60 ετών.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Λαζαράτος στην αντισυνταγματικότητα της επιβολής του μέτρου, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών  άνω των 60 ετών λαμβάνει συντάξεις στα επίπεδα των 300-400 ευρώ.
Στον αντίποδα, το Δημόσιο υποστήριξε ότι οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν την επιβολή του επίμαχου προστίμου αφού προηγουμένως είχαν μελετήσει δύο υγειονομικές εκθέσεις σχετικές με τα υγειονομικά δεδομένα.
Τέλος, υπογραμμίστηκε η υποχρέωση του δημοσίου να προστατεύει υγειονομικά τους πολίτες και εξέφρασαν τη θέση πως το πρόστιμό δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και δεν προσβάλλει την προσωπικότητα των πολιτών.
Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας η εισηγήτρια των υποθέσεων,  σύμβουλος Επικρατείας Μαριλένα Τριπολιτσιώτη ανέφερε ότι το Δημόσιο συμμορφώθηκε  προς την προδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και απέστειλε στοιχεία, τα οποία όμως ήταν στατιστικά, και αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα, εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών, κ.λπ.
Ο προσφεύγων δικηγόρος Νικόλαος Φραγκάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του όλου θέματος και επισήμανε ότι το Δημόσιο οφείλει να σεβαστεί τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή  έχουν προσφέρει.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το Δημόσιο προσβάλει την τρίτη ηλικία, την κοροϊδεύει, την εκβιάζει με το κατάπτυστο αυτό μέτρο της επιβολής προστίμου.

Ένταση στη δίκη

Παροδική ένταση υπήρξε μεταξύ του προέδρου του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη  και ενός εκ των συνηγόρων του Δημοσίου, καθώς ο τελευταίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου ανέφερε ότι η κόπωση είναι κακώς σύμβουλος.
Αφορμή για την μικρή αυτή αψιμαχία ήταν η μεγάλη διάρκειας της ακροαματικής διαδικασίας, καθώς  ήδη είχε προηγηθεί άλλη δίκη η οποία διήρκεσε και αυτή για πολλές ώρες.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το επόμενο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ