Τους δικαστικούς λειτουργούς υπέδειξε εμμέσως, πλην σαφώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ως πρωταγωνιστές στην προσπάθεια επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.
Αναγνώρισε πως «είναι γεγονός ότι το δικαστικό σύστημα και το πιστεύω ακράδαντα αυτό ανταποκρίνεται απολύτως σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν. Είναι επίσης γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να έχουν αναβληθεί πολλές δίκες, άρα να έχει σωρευθεί μεγάλος όγκος δικαστικής ύλης αλλά ταυτόχρονα ήταν μία ευκαιρία να εκδοθούν χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις που ήταν σε εκκρεμότητα».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη προσπάθεια με τη συμβολή και του υπουργείου Δικαιοσύνης μέσα από το νομοθετικό έργο και μέσα από τις ψηφιακές διαδικασίες τις οποίες ενθαρρύνουμε και προωθούμε συστηματικά, αλλά βεβαίως και μέσα από την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι δικαστές προκειμένου να κλείσουν όσο γίνεται πιο σύντομα ένα μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων που για διάφορους λόγους έχει συσσωρευθεί».
Δυστυχώς, όπως είπε, πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν δικονομικές διαδικασίες τις οποίες δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει εύκολα κι εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα το οποίο και προφανώς δεν αφορά μόνο σε πρωτοβουλίες της εκάστοτε κυβέρνησης, αφορά σε μία γενικότερη διαδικασία η οποία υπηρετεί το κράτος Δικαίου. Επαναλαμβάνω μέσα από διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται δικονομικά».
Ο ίδιος ανέφερε πως «αν με ρωτάτε ως πολίτη προφανώς κι εγώ σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι χαρούμενος όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες αναβολές κι όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης».

Οι παρεμβάσεις στον Κώδικα

Στο σημείο αυτό σημείο σημείωσε τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Γι’ αυτό το λόγο σχετικά πρόσφατα φροντίσαμε και κάναμε και τις απαραίτητες επεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να επισπευτεί η λεγόμενη πολιτική δίκη, αλλά βεβαίως έπονται και ακόμα πολλά βήματα τα οποία έχουμε προγραμματίσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ώστε η Δικαιοσύνη να αφήσει σιγά- σιγά μία γενικότερη πραγματικότητα που υπηρετούσε εδώ και πολλές δεκαετίες και να μπορεί με έναν πολύ πιο γρήγορο και πιο άμεσο τρόπο να λειτουργεί ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να αισθάνονται ότι απέναντι τους υπάρχει ένα κράτος Δικαίου το οποίο τους υπηρετεί» είπε.
Ωστόσο, διευκρίνισε: «Δεν είναι εύκολη εξίσωση, θέλω να είμαι ειλικρινής, γιατί σε όλη αυτή τη διαδικασία όσες πρωτοβουλίες νομοθετικές και να αναλάβουμε, όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε στην κατεύθυνση ψηφιοποίησης του δικαστικού μας συστήματος, όσο κι αν εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές, τον τελευταίο λόγο τον έχουν πάντα οι άνθρωποι δηλαδή οι δικαστικοί λειτουργοί».
Ο κ. Τσιάρας παρέπεμψε και στην προσπάθεια αναμόρφωσης της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, ώστε «με σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης των δικαστών να μπορούν να αποκτήσουν γνώση για τα σύγχρονα αντικείμενα τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί και έχουν κατευθύνει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την κοινωνική και εντός εισαγωγικών και τη δικαστική πραγματικότητα. Ώστε οι Έλληνες δικαστές να είναι ενημερωμένοι και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις με πολύ μεγαλύτερη και καλύτερη γνώση και προφανώς με μεγαλύτερη επάρκεια».
Ο υπουργός δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος για την εξέλιξη των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών, δηλώνοντας πως τα ποσοστά εξωδικαστικής διαμεσολάβησης έχουν αυξηθεί.
«Σύντομα πρόκειται να κλείσουμε μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα με ένα νομοσχέδιο που αφορά στη διεθνή εμπορική διαιτησία, ώστε με αυτό τον τρόπο να έχουμε κλείσει όλο τον κύκλο των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών που αποφορτίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το δικαστικό μας σύστημα από μία ύλη η οποία θα μπορούσε σε ένα μεγάλο βαθμό να αντιμετωπιστεί χωρίς όλες αυτές οι υποθέσεις να εισαχθούν στα δικαστήρια» υπογράμμισε.

Η υπόθεση της Πάτρας

Για αδιανόητες διαστάσεις δημοσιότητας μίλησε ο κ. Τσιάρας αναφερόμενος στην υπόθεση της Πάτρας. «Όλες αυτές οι υποθέσεις είναι λεπτές και αφορούν σε ένα τραγικό γεγονός του θανάτου τριών αδελφών το οποίο είναι αδιανόητο πραγματικά για όλους μας. Κανείς δεν μπορεί να το χωνέψει ότι 3 μικρά παιδιά έχουν φύγει από τη ζωή με ερωτηματικά τα οποία καλείται σήμερα και η προανακριτική διαδικασία αλλά και η ίδια η Δικαιοσύνη μέσω των αρμοδίων οργάνων της και των αρμοδίων επικουρικών της διαδικασιών να αποσαφηνίσει και να ξεκαθαρίσει» σημείωσε.
«Αλλά το ζήτημα είναι ότι ενώ η προσπάθεια θα έπρεπε να κατευθύνεται περισσότερο στην κατεύθυνση της εξιχνίασης αυτής της υπόθεσης, έχει γίνει ουσιαστικά μία δημόσια δίκη κατά κάποιο τρόπο. Κι αυτό δεν νομίζω ότι βοηθάει τις περισσότερες φορές» πρόσθεσε.
Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν αναφέρεται στην αναίρεση τεκμηρίου αθωότητας. «Όχι δεν εννοώ αυτό. Αλλά όταν αυτές οι υποθέσεις παρουσιάζονται μέσα από υπερβολική δημοσιότητα, μέσω των τηλεδικών ή όπως θέλετε πείτε το ανακύπτουν θέματα».
Και διευκρίνισε: «Υπάρχουν θέματα και ζητήματα τα οποία η ίδια η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει και πρέπει βεβαίως να αποδώσει τη στιγμή που ξέρουμε παρά πολύ καλά ότι αφορά σε ένα απολύτως τραγικό γεγονός το οποίο κανείς μας δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει, κανείς μας δεν μπορεί να δεχθεί ότι έχει συμβεί.
Ξεπερνάει δηλαδή τη λογική ή την ανοχή οποιουδήποτε ανθρώπου. Κι εκεί πρέπει κανείς με πολύ μεγάλη προσοχή να δει όλα τα στοιχεία, να τα ερευνήσει και βεβαίως μέσα από τη διαδικασία που προβλέπεται δηλαδή μέσα από την έρευνα των αστυνομικών αρχών, της προανακριτικής διαδικασίας να μπει η Δικαιοσύνη συλλέγοντας όλο το υλικό να καταλήξει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ