Σε εθνική τραγωδία εξελίχθηκε ο πύρινος εφιάλτης στον οποίο έχει βυθιστεί η χώρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς νεκροί είναι οι δύο πιλότοι μετά τη συντριβή Canadair τύπου CL-215  που κατέπεσε στην Κάρυστο, επιχειρώντας για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει.
Ειδικότερα, το αεροσκάφος με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 14:52 προκαλώντας τον θάνατο του Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.
Μετά την επίσημη ανακοίνωση για τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο πιλότων, ακολούθησε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους για την απώλεια των δύο νέων που έπεσαν ηρωικά την ώρα του καθήκοντος πετώντας μέσα σε ένα παμπάλαιο αεροσκάφος που δεν διαθέτει καν σύστημα εκτόξευσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το μοιραίο τελικά έγινε.

Η επίσημη ανακοίνωση

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.
Από την πρώτη στιγμή της συντριβής οργανώθηκε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ στο σημείο βρίσκονται και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή.
Στην περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.
Ανθυποσμηναγός-Ι-Περικλής-Στεφανίδης.jpgΣμηναγός-Ι-Χρήστος-Μουλάς.jpg

Το σοκαριστικό βίντεο από την τραγωδία:

Οι πρώτες δηλώσεις πολιτικών

Μητσοτάκης: «Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές»

Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για την απώλεια των χειριστών:
Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια.
Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές.
Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής.
Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης.

Νίκος Δένδιας:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

canadair_karistos2.jpg

Μήνυμα Emmanuel Macron

Μήνυμα συμπαράστασης μετά την πτώση του Canadair στην Κάρυστο έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας
«Ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. Η σκέψη μας είναι στους συγγενείς του πληρώματος, στους οικείους τους και στον ελληνικό λαό» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Macron.

«Στηρίζουμε τους ήρωες που, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, παντού, ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε καλοκαίρι για την κατάσβεση των πυρκαγιών» επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Η αποστολή του Canadair CL-215 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, κύρια αποστολή του είναι η αεροπυρόσβεση, αλλά χρησιμοποιείται και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Έχει τη δυνατότητα λήψης 5.000 λίτρων νερού σε δώδεκα δευτερόλεπτα. Φέρει δίχρωμη παραλλαγή με κίτρινο και κόκκινο χρώμα.
Τα Canadair CL-215 έχουν δυνατότητα προσθαλάσσωσης σε λίμνες ή θάλασσα με σκοπό την πλήρωση των δεξαμενών τους με νερό. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιβραδυντικό υγρό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ