Με τίτλο «Στην Ελλάδα η διαφθορά αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα», η ιστοσελίδα του περιοδικού DER SPIEGEL δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη με την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για την ποινική δίωξη εις βάρος της σε σχέση με τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis. Στη συνέντευξη στον ανταποκριτή του DER SPIEGEL, Γιώργο Χρηστίδη και τον ρεπόρτερ Ραλφ Νόικιρχ, η διωκόμενη εισαγγελέας κάνει λόγο για ποινική δίωξη με πολιτικά κίνητρα και εναποθέτει τις ελπίδες της στην ΕΕ. Το συνοδευτικό κείμενο υιοθετεί εν πολλοίς την οπτική γωνία της διωκόμενης εισαγγελέα, την οποία χαρακτηρίζει «αποφασιστική αγωνίστρια κατά της διαφθοράς που διερεύνησε μερικά από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».

Ειδικότερα για το σκάνδαλο Novartis και την έρευνα Τουλουπάκη, το συνοδευτικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι «η φαρμακευτική εταιρεία κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε με εκατομμύρια Ευρώ πολιτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους σε νοσοκομεία για να κρατήσει τεχνητά υψηλές τις τιμές των φαρμάκων της και να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην ελληνική αγορά. Έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία υπό την Τουλουπάκη ανέφερε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται δέκα πολιτικοί, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί και ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Οι πολιτικοί άνηκαν στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και στο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ».

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη συντηρητική αντιπολίτευση το καλοκαίρι του 2019, η κατεύθυνση της έρευνας άλλαξε, σημειώνεται στο δημοσίευμα. «Ξαφνικά οι κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι. Οι μόνοι που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν κατηγορίες είναι οι εισαγγελείς και οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, καθώς και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλος. Η Τουλουπάκη κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατάχρηση εξουσίας. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Κι όλα αυτά, μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ευθύνη της Novartis. Στις ΗΠΑ, όπου δύο Έλληνες υπάλληλοι της Novartis κατέθεσαν εναντίον της εταιρείας ως βασικοί μάρτυρες, η εταιρεία πλήρωσε σχεδόν 350 εκ. δολάρια για παραβίαση της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς», αναφέρεται στο κείμενο.

Στη συνέντευξη, η Τουλουπάκη υποστηρίζει ότι για τις έρευνες εναντίον πολιτικών έκανε «απλά τη δουλειά» της και «ήταν ο Τύπος που τις έβαλε στο επίκεντρο της προσοχής για επικοινωνιακούς λόγους. Αν εμείς, ως εισαγγελείς, είχαμε παραλείψει να ερευνήσουμε τους πολιτικούς με βάση τις καταγγελίες και τα στοιχεία που διαθέταμε, θα ήμασταν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας. Απλώς κάναμε τη δουλειά μας. Όλες οι κατηγορίες εναντίον μου είναι εντελώς αβάσιμες. Η δίωξη εναντίον μου έχει πολιτικά κίνητρα».

Επιχειρηματολογεί σχετικά ότι «η εισαγγελέας που άσκησε κατηγορίες εναντίον μου δήλωσε ότι βασίζεται μόνο στα πορίσματα μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που ελέγχεται από την πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών. Υπήρξαν μία σειρά από παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου που σίγουρα θα καταδικαστούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η συνέντευξη κλείνει με την εκτίμηση της Τουλουπάκη ότι «η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης θα είναι η Λυδία λίθος για τους ελληνικούς θεσμούς. Το σίγουρο είναι ότι άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά τους, που έκαναν το καθήκον τους, διώκονται πλέον με παράνομες και άκυρες μεθόδους. Από την ίδρυσή της, η Ελλάδα είναι μια χώρα, στην οποία η διαφθορά αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ