Νέα υπόθεση απάτης μέσω μηνύματος και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις έλαβε χώρα πρόσφατα, με τη μέθοδο «Phishing».
Σύμφωνα με το ίδιο το θύμα οι άγνωστοι δράστες απέστειλαν μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου και μέσω ψεύτικου υπολογιστικού περιβάλλοντος που προσομοίαζε με υπολογιστικό περιβάλλον τραπεζικής εφαρμογής, στην οποία ο παθών διατηρεί πιστωτικές κάρτες και λογαριασμό, του απέσπασαν το ποσό των 10.000 ευρώ.

“Επιχειρήθηκε μια πληρωμή από μια νέα συσκευή. Εάν δεν είστε εσείς επισκεφτείτε το link (αναφέρει όνομα)” αιφνιδιάστηκα και πείστηκα πως ήταν αληθινό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνδεθώ με τον σύνδεσμο και να καταχωρήσω τους ηλεκτρονικούς μου αριθμούς (username και password), προκειμένου να δω τι ακριβώς είχε συμβεί, αλλά και τι είδους συναλλαγή είχε πραγματοποιηθεί. Κατά την είσοδο μου διαπίστωσα πως δεν είχε γίνει καμία συναλλαγή», έγραφε το επίμαχο μήνυμα.
apati_trapeza_2_1.webp

Δέκα λεπτά αργότερα και μέσω viber η τράπεζα, μου έστειλε τρία μηνύματα στα οποία φαίνονταν πως είχαν γίνει τρεις συναλλαγές με την χρήση της πιστωτικής μου κάρτας, χωρίς την συγκατάθεση μου. Συγκεκριμένα στις 21:56′ πραγματοποιήθηκε συναλλαγή 5.231 ευρώ στην επιχείρηση www.ALIEXPRESS.COM στην Μεγάλη Βρετανία. Στις 22:00 συναλλαγή στην ίδια επιχείρηση της τάξεως των 517 ευρώ και στις 22:08 άλλη μια συναλλαγή χρηματικής αξίας 1.493 ευρώ. Επιπλέον οι δράστες, που μου έστειλαν το αρχικό μήνυμα απέκτησαν πρόσβαση και στον προσωπικό μου λογαριασμό.
Έτσι μπήκαν στην ηλεκτρονική υπηρεσία της τράπεζας μου και πρόσθεσαν στο προφίλ μου ένα νέο λογαριασμό με την σύντομη ονομασία man και πραγματοποίησαν δυο μεταφορές χρημάτων συνολικής αξίας 2.500 ευρώ. Συγκεκριμένα στις 01:21′ μεταφορά χρημάτων 1000 ευρώ και στις 01:22′ 1.500 ευρώ. Συνολικά από τις τραπεζικές αυτές κινήσεις μου αφαιρέθηκε το ποσό των 9.743 ευρώ» λέει ο κ. Μιχάλης Κωνσταντινίδης

Τώρα όπως αναφέρει ο ίδιος θα κινηθεί νομικά για την εύρεση των ενόχων αλλά και των χρημάτων που έκαναν φτερά. Παράλληλα κατηγορεί την τράπεζα ότι δεν τον προστάτεψε όπως έπρεπε.
Περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία «phishing», παρουσιάζονται στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: https://cyberalert.gr/phising/ Παράλληλα, οι Αρχές δίνουν και κάποια παραδείγματα μέσω σχετικού υλικού.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ