Η επίσημη αίτηση του Κοσόβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράφηκε την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, από την Πρόεδρο της χώρας Βιόσα Οσμάνι, τον Πρωθυπουργό Aλμπιν Κούρτι και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γκλάουκ Κονιούφτσα. Το αίτημα θα υποβληθεί επίσημα στην Τσεχική Προεδρία της ΕΕ.

Η Οσμάνι χαρακτήρισε την υπογραφή της αίτησης «ιστορική στιγμή» και τόνισε ότι για το Κόσοβο δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ένταξη στην ΕΕ.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ… Είναι μια ιστορική στιγμή με την οποία θέλουμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κούρτι μετά την υπογραφή του εγγράφου. Πρόσθεσε ότι ο ρυθμός της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από τη δέσμευσή του να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στους τομείς του εκδημοκρατισμού, του κράτους δικαίου και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Koνιούφτσα κάλεσε τους ηγέτες των κρατών μελών και την Κομισιόν να εγκρίνουν την αίτηση του Κοσόβου και δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης χωρίς όλα τα ευρωπαϊκά έθνη.

«Αυτό είναι το πρώτο επίσημο βήμα προς την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ. Αυτό το ταξίδι περνά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Η αίτηση ανήκει πλέον στις κυβερνήσεις των χωρών μελών, τις οποίες καλούμε να ψηφίσουν ομόφωνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ