Ένα τεράστιο κενό ασφαλείας δημιουργήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (8/2), από το black out που έπληξε πολλές περιοχές της Αττικής, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
«Εκτός» βγήκαν για περίπου δύο ώρες τα ηλεκτρικά συστήματα ασφαλείας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση με πάνω από 100 αστυνομικούς να φτάνουν στο χώρο και να δημιουργούν μια «αλυσίδα» ασφαλείας γύρω από το πιο μεγάλο μουσείο της χώρας.

Η τοποθέτηση της Υπουργού Πολιτισμού

Χαρακτηριστικά όσα περιέγραψε στο Mega η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη:
«Όταν ένα μείζον μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας μας, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο στο επίπεδο των συλλογών του, έστω και για ελάχιστο χρόνο μένει με πλημμελή φύλαξη, είναι το στοιχειώδες καθήκον μας, και αυτό έπραξε και ο Υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, και η αστυνομία.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έκαναν κλοιό γύρω από το μουσείο».
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, από τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας όλα τα συστήματα φωτισμού και ασφαλείας βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, ενώ γίνεται διεξοδικός έλεγχος για την επίλυση αστοχιών που κατεγράφησαν πέραν του black out.
Επίσης, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν παραλείψεις  των υπευθύνων  για την άψογη λειτουργία όλων των συστημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού  Μουσείου.

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η πολιτική της κυρίας Μενδώνη για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας εξαντλήθηκε στα προ μηνών ανέξοδα Δελτία Τύπου περί “τρωτότητας και ασφάλειας” των μνημείων και των μουσείων, που δήθεν αποτελούσαν προτεραιότητά της.
Όμως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κινδύνεψε εχτές από τις αμέλειες και τις πλημμέλειες της κυρίας Μενδώνη που φέρει ακέραιη την ευθύνη και οφείλει να την αναλάβει.
Μετά από τις πλημμύρες στην Ακρόπολη και την πυρκαγιά στις Μυκήνες τώρα κινδύνεψε με πλιάτσικο και το πρώτο μουσείο της χώρας.
Ας ελπίσουμε, μέχρι να συνειδητοποιήσει η Υπουργός σε ποια θέση βρίσκεται, να μην ξαναζήσουμε γεγονότα όπως αυτά του 2012 με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και την πυρκαγιά στο Ιστορικό Ακροπόλ.
Γιατί, ούτε τότε τις είχε αναλάβει ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ