Ρεπορτάζ: Ελένη Τσιάβου


Σε ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή ύψους 501.000 ευρώ καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι τέσσερις Βρετανοί οι οποίοι εμπλέκονται στη γνωστή υπόθεση διακίνησης περίπου 300 κιλών κοκαΐνης, στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δικαστήριο, το συγκεκριμένο κύκλωμα συνδέεται επίσης με άλλο μεγάλο φορτίο κοκαΐνης (654 κιλών), που είχε κατασχεθεί σε λιμάνι της Καλαβρίας, στην Ιταλία, και είχε προορισμό την συμπρωτεύουσα.
Συνολικά δηλαδή η ποινή που τους επιβλήθηκε, αφορά σε 951 κιλά κοκαΐνης.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή ενώ ο ένας καταδικάστηκε και για βία κατά υπαλλήλων.
Ο πέμπτος κατηγορούμενος, ο οποίος συνελήφθη στην Ολλανδία αλλά δεν εκδόθηκε στη Ελλάδα, εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του, κ. Κωνσταντίνο Ζαχαρή και κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Οι ποινές

Στους τρεις επιβλήθηκαν ισόβια και κάθειρξη 8,5 ετών και στον 4ο ισόβια και κάθειρξη 9 ετών. 
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το παράνομο φορτίο είχε εισαχθεί, μέσω του λιμένα Θεσσαλονίκης, σε κοντέινερ που μετέφερε νόμιμο φορτίο με μπανάνες από την Κολομβία.
Οι Βρετανοί είχαν στήσει το «αρχηγείο» τους σε πολυτελή έπαυλη στην Καρδία Θεσσαλονίκης, απ’ όπου σκόπευαν να μεταφέρουν την κοκαΐνη στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και την Αυστραλία.
Οι κατηγορούμενοι Βρετανοί αποτελούν μέλη διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών.
Οι ίδιοι φαίνεται να διέμεναν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, πριν συλληφθούν από την ΕΛΑΣ.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου του αθωωθέντος

Ο πέμπτος κατηγορούμενος ο οποίος είναι επίσης βρετανικής ιθαγένειας αλλά μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας, αφέθηκε ελεύθερος λόγω αμφιβολιών, όπως προαναφέρθηκε.
Ο ίδιος είχε ζητήσει, μέσω του συνηγόρου του, να απολογηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς οι ολλανδικές αρχές είχαν αρνηθεί την έκδοση του στην Ελλάδα.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του πλην όμως, μετα από αποδεικτική διαδικασία 2 ημερών, το δικαστήριο διατήρησε αμφιβολίες αναφορικά με την ταυτότητα του και κήρυξε αυτόν αθώο με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.


Ο κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρής, συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορουμένου ανέφερε στο D: 


«Διεξηχθη μια εξονυχιστική αποδεικτική διαδικασία κατά την οποία έγιναν εν συνόλω δεκτοί οι υπερασπιστικοί μας ισχυρισμοί και μετά από μια πολύμηνη διαδικασία ο εντολέας μου κηρύχθηκε, επιτέλους, ομόφωνα αθώος λογω αμφιβολιών.
Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τη θέση την οποία είχαμε διατυπώσει ήδη από την πρώτη στιγμή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ