Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν για τρομερά νομικά εμπόδια στις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών από τα κράτη-μέλη, που καθιστούν δύσκολη τη δήμευση περιουσίας εκτός του πλαισίου μιας ποινικής δίκης.
Ορισμένοι δικηγόροι προειδοποιούν ότι αν η ΕΕ πάει «πολύ μακριά» στη διαδικασία διευκόλυνσης των κατασχέσεων, θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Στην Ιταλία -όπου οι αρχές έχουν εντοπίσει πολυτελή σούπερ γιοτ και μεγάλες παραθαλάσσιες βίλες Ρώσων ολιγαρχών αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ- οι σκληροί νόμοι κατά της μαφίας προσφέρουν ένα πιθανό μοντέλο για τον τρόπο κατάσχεσης και πώλησης τέτοιων περιουσιακών στοιχείων.
Το ιταλικό κράτος έχει την εξουσία να κατάσχει και να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία ατόμων με διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, εάν το άτομο κριθεί «κοινωνικός κίνδυνος».
Ένας βετεράνος Ιταλός εισαγγελέας είπε ότι η ιδέα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών που ενθάρρυναν ή επωφελήθηκαν άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αν θέλετε να εφαρμόσετε κάτι παρόμοιο με τους ολιγάρχες, ο ‘κοινωνικός κίνδυνος’ πρέπει να βασίζεται σε κάποιο δεσμό με το καθεστώς που διέταξε τον πόλεμο» είπε ο εισαγγελέας.
«Δεν μπορεί να είναι αρκετό απλά το γεγονός ότι είσαι πλούσιος και Ρώσος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ