Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν τα λογισμικά παρακολούθησης από το 2013, δήλωσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, μετά την κατάθεσή του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε για την υπόθεση που αφορά ωστόσο τις διαρροές των στοιχείων της ΕΥΠ και όχι την ουσία των καταγγελιών.

Ενδείξεις για Μητσοτάκη – ΚΚΕ

O δημοσιογράφος ξεκαθάρισε πως σχετικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έχει στοιχεία για παρακολούθησή του, παρά μόνο ενδείξεις ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, ενώ πρόσθεσε ότι κάτι ανάλογο είχε καταγγείλει το 2017 και το ΚΚΕ.
«Δεν έχω κάνει καταγγελία για παρακολούθηση Μητσοτάκη από αυτό το κακόβουλο λογισμικό.
Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ το 2017.
Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013 και το 2015.
Έγινε μεγάλη διαρροή στο Wiki Leaks της ιταλικής εταιρείας Hacking Team, που ήταν όλες τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τo 2013 ως το 2015.
Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό.
Η έκταση που έχει πάρει σήμερα το ζήτημα και ο συνδυασμός παρακολουθήσεων δίνει μια νέα ποιότητα στο πρόβλημα.
Υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας.
Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια επικοινωνιών το 2017 και το 2018.
Γι’ αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα όσο ισχύει ο νόμος του 2021.
Άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη μέχρι να αλλάξει αυτός ο νόμος», είπε ο Τάσος Τέλλογλου.
Όσον αφορά το Predator, τόνισε ότι δεν ήταν από την αρχή επιλογή να αγοραστεί. Οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν το Pegasus (που προσφέρει μερικές διασφαλίσεις στις αρχές), ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να αποκτηθεί.

Παρακολουθήσεις Κουκάκη – Ανδρουλάκη

Για τις παρακολουθήσεις Κουκάκη – Ανδρουλάκη ο Τάσος Τέλλογλου μίλησε για συνδυασμό νόμιμης συνακρόασης και εισαγωγής παράνομου λογισμικού: «Η διαφορά είναι πως ο ένας πάτησε το link (σημ. του κακόβουλου λογισμικού) και ο άλλος – δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης – δεν το πάτησε».
«Ονόματα προκύπτουν από τις εταιρείες, καθώς είναι γνωστό ποιοι τις εκπροσωπούν στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό ότι μεταξύ των κυπριακών εταρειών που παίζουν ρόλο στην προμήθεια της ελληνικής αστυνομίας, όπως η Intellexa, υπάρχουν σχέσεις των μετόχων».
Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση.
Στον Κουκάκη που πάτησε το link, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία για την νόμιμη επί σύνδεση και σταμάτησε παρακολούθηση του.
Σε ερώτηση για κακόβουλο λογισμικό σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τέλλογλου απάντησε:
«Εχω δει τέτοια link να υπάρχουν σε τηλέφωνα κατά την έρευνα σε μη πολιτικά πρόσωπα , δεν έχω δει σε πολιτικά πρόσωπα». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ