Ο Stoltenberg μίλησε για την επίσημη έγκριση της εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν επίσημα στο ΝΑΤΟ το νέο έτος, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DPA.
Παρόλα αυτά, ο Stoltenberg δεν ήταν σε θέση να πει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, ωστόσο, δήλωσε ότι είναι «απολύτως βέβαιος πως η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί εγκαίρως». Επιπλέον, κατέστησε έτσι σαφές ότι δεν περιμένει από την Τουρκία «να μπλοκάρει τη διαδικασία εισδοχής για πολύ ακόμη».

Η στάση της Άγκυρας για την έγκριση των δύο κρατών

Το ανατολικότερο μέλος της αμυντικής συμμαχίας – Τουρκία – έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η τουρκική ηγεσία δικαιολογεί τη στάση της με την υποτιθέμενη υποστήριξη των δύο κρατών σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, PKK.
Αλλά υπάρχουν επίσης εικασίες ότι οι εξαγωγές όπλων που έχουν ανασταλεί από τους εταίρους του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αφού η κυβέρνηση της Άγκυρας αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, παρά τις σημαντικές ανησυχίες των εταίρων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, φαινόταν ότι η διαμάχη σχετικά με την υποτιθέμενη υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» είχε διευθετηθεί. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί τώρα ότι οι συμφωνίες που έγιναν τότε δεν έχουν ακόμη τηρηθεί, ιδίως από τη Σουηδία. Η Άγκυρα απαιτεί, μεταξύ άλλων, την έκδοση φερόμενων ως τρομοκρατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ