Πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι μεταξύ άλλων και ο μεγιστάνας της Chelsea, Roman Abramovich.
Ο βίος και η πολιτεία του μπαίνουν στο μικροσκόπιο των διεθνών μέσων ενημέρωσης καθώς ο κραταιός Ρώσος ολιγάρχης έχει βρεθεί στη δίνη των κυρώσεων της Δύσης με στόχο να αποδυναμωθεί η Ρωσία του Putin και ο σκληρός πυρήνας που τον περιβάλλει.
Ταυτόχρονα, αποκαλύψεις για το πώς έχτισε την αυτοκρατορία του έφερε στο φως της δημοσιότητας η ερευνητική εκπομπή του BBC Panorama, η οποία κάνει λόγο για υποθέσεις διαφθοράς, δωροδοκίας και πως ο Abramovich είναι το δεξί χέρι του Ρώσου τσάρου.

Οι αδιαφανείς διαδικασίες, η παραδοχή δωροδοκίας 

Στην εκπομπή του βρετανικού δικτύου αναφέρεται πως το 1995 ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε σε δημοπρασία του ρωσικού κράτους την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft έναντι μόλις 250 εκατομμυρίων λιρών.
Η έρευνα της εκπομπής Panorama υποστηρίζει πως όλα έγιναν με αδιαφανή τρόπο.
Επικαλούμενη αντίτυπο εγγράφου των ρωσικών νομικών υπηρεσιών, η εκπομπή ανέφερε πως το 1995 ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε σε δημοπρασία του ρωσικού κράτους την πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft έναντι μόλις 250 εκατομμυρίων λιρών.
Το έγγραφο αυτό, προϊόν εισαγγελικής έρευνας που δεν προχώρησε, αναφέρει πως η ρωσική κυβέρνηση ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη συναλλαγή κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Roman Abramovich. πούλησε την ίδια εταιρεία πίσω στο ρωσικό κράτος δέκα χρόνια αργότερα έναντι 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το BBC, σε δίκη στο Λονδίνο σε βάρος του το 2012 με ενάγοντα τον συνεργάτη του το 1995 Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο Roman Abramovich. στην ουσία παραδέχθηκε ότι είχε δώσει στον Μπερεζόφκσι 10 εκ. δολάρια για να δωροδοκήσει αξιωματούχο του Κρεμλίνου ώστε να αποκτήσει τη Sibneft.
Το νομικό έγγραφο προσθέτει ότι η αρμόδια υπηρεσία οικονομικών εγκλημάτων ήθελε να απαγγείλει κατηγορία απάτης κατά του κ. Roman Abramovich.
Η υπόθεση δεν προχώρησε.

Πού όμως βρήκε ο Roman Abramovich τα κεφάλαια για την αγορά της πετρελαϊκής εταιρείας;

Όπως αποκάλυψε μάλιστα η εκπομπή, πάνω από τα μισά χρήματα για την αγορά της Sibneft ο Roman Abramovich τα βρήκε στην ουσία από την ίδια τη ρωσική κυβέρνηση μέσω προκανονισμένου τραπεζικού δανείου.

Ο Σκουράτοφ, ο οποίος μιλά στην εκπομπή, αποπέμφθηκε από τη θέση του το 1999, όταν κυκλοφόρησε ένα sex tape με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Όπως υποστήριξε στην εκπομπή, επρόκειτο για μια στημένη επιχείρηση για να αποδομηθεί η έρευνά του.

Το Κρεμλίνο παραδίδεται στον Putin αλλά ο Αμπράμοβιτς παραμένει

Το BBC τόνισε ότι ο Roman Abramovich παρέμεινε στον ενδότερο κύκλο του Κρεμλίνου όταν τα ηνία ανέλαβε ο Putin το 2000.

Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε σε κοινοπραξία που αγόρασε μία άλλη πετρελαϊκή εταιρεία, τη Slavneft. Για την εταιρεία αυτή υπήρχε ενδιαφέρον και από κινεζικό όμιλο, αλλά μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας απήχθη όταν έφτασε στη Μόσχα για τη δημοπρασία.
Δεν διατυπώνεται υπόνοια ότι ο Αμπράμοβιτς γνώριζε για την απαγωγή, αλλά ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Βλάντιμιρ Μίλοφ δήλωσε στην εκπομπή Panorama ότι ανώτεροι πολιτικοί αξιωματούχοι είχαν αποφασίσει εξαρχής ότι η Slavneft θα κατέληγε στον Roman Abramovich.
Οι δικηγόροι του Ρώσου ολιγάρχη απορρίπτουν οποιαδήποτε υπόνοια περί παράνομων ενεργειών που οδήγησαν στην απόκτηση περιουσίας από τον πελάτη τους.

Η εκπομπή παρουσίασε επίσης αναφορά των ισπανικών υπηρεσιών πάταξης οργανωμένου εγκλήματος από το 2010 που χαρακτήριζε τον Roman Abramovich “διαχειριστή των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων” του Putin.
Ο κ. Μίλοφ σχολίασε ότι ο Roman Abramovich ίσως μοιράζεται την περιουσία του με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος “ποτέ μα ποτέ δε θα παραχωρούσε τίποτα σε κανέναν αν δεν είχε απευθείας οικονομικό συμφέρον”.

Ποιος είναι ο Roman Abramovich

Γεννημένος το 1966, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επενδυτής είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Από το 2018, έχοντας εβραϊκή καταγωγή απέκτησε και την ισραηλινή υπηκοότητα. Είναι ο κύριος ιδιοκτήτης της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Millhouse LLC. Εκτός Ρωσίας βέβαια ήταν περισσότερο γνωστός ως ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι από την οποία αποσύρθηκε ωστόσο μόλις πριν λίγες μέρες νοιώθοντας την απειλή των κυρώσεων να πλησιάζει.
Σύμφωνα με την λίστα του περιοδικού Forbes, το 2018 η περιουσία του ανερχόταν σε 11,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ καθιστώντας τον τον πλουσιότερο άνθρωπο στο Ισραήλ, τον 11ο πλουσιότερο στη Ρωσία και τον 140ο πλουσιότερο στον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ