Κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν εφαρμογές και ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να γδύσουν γυναίκες σε φωτογραφίες.

Ενδεικτικά, μόνο τον Σεπτέμβριο, 24 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν ιστοσελίδες που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών δικτύων Graphika. Παράλληλα, από τις αρχές του 2023, ο αριθμός των συνδέσμων στο διαδίκτυο που διαφημίζουν εφαρμογές που γδύνουν γυναίκες αυξήθηκε πάνω από 2.400% σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές οι εφαρμογές αποτελούν μέρος μιας ανησυχητικής τάσης μη συναινετικής πορνογραφίας που αναπτύσσεται και διανέμεται λόγω της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης, που είναι γνωστό ως deepfake πορνογραφία. Η διάδοσή της προσκρούει σε σοβαρά νομικά και ηθικά εμπόδια, καθώς οι εικόνες συχνά λαμβάνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διανέμονται χωρίς τη συγκατάθεση, τον έλεγχο ή τη γνώση του ατόμου.

«Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερα από αυτά γίνονται από συνηθισμένους ανθρώπους», δήλωσε η Εύα Γκάλπεριν, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στο Electronic Frontier Foundation. «Το βλέπουμε μεταξύ μαθητών και φοιτητών». Πολλά από τα θύματα δεν μαθαίνουν ποτέ για την αλλοίωση των φωτογραφιών τους, αλλά ακόμη κι αν το μάθουν καθίσταται δύσκολο να ερευνηθεί το θέμα ή να χρηματοδοτηθεί μια ενδεχόμενη παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε η Γκάλπεριν.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει διαφημίσεις «που περιέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο. Εξετάσαμε τις εν λόγω διαφημίσεις και αφαιρούμε όσες παραβιάζουν τις πολιτικές μας». Από την πλευρά τους, το X και το Reddit δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η μη συναινετική πορνογραφία δημόσιων προσώπων αποτελεί εδώ και καιρό μάστιγα του διαδικτύου, αλλά οι ειδικοί σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχουν καταστήσει το λογισμικό deepfake ευκολότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ