Ανοίγουν οι… πόρτες της φυλακής για την Αντωνία Ηλία, την πρώην δικαστική λειτουργό η οποία εκδόθηκε στην Ελλάδα μετά από 19 ολόκληρα χρόνια φυγής όταν και «έσκασε» το σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος στη χώρα.
Μια ανάσα δηλαδή από το πέρας των 20 ετών που θα οδηγούσαν σε… παραγραφή των αδικημάτων.
Η καταδικασμένη σε κάθειρξη 13 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δικαστικός, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο συνοδευόμενη από δυο αστυνομικούς της Interpol όπως μετέδιδε χθες 4/4 το D, από την Αγγλία.
Έπειτα συνοδεία αστυνομικών μετήχθη στο Μεταγωγών και πέρασε το κατώφλι του εφετείου και των εισαγγελέων εκδόσεων και εκτέλεσης ποινών.
Αναμένεται πλέον να εκδοθεί το φυλακιστήριο και θα εκτίσει την ποινή της στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών.
Η Αντωνία Ηλία, ήταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο μια εκ των πρωταγωνιστριών του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος, μέλη του οποίου ήταν δικαστές και δικηγόροι, οι οποίοι καταδικάστηκαν για στημένες δίκες, απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή ήταν η έκτη φορά που αστυνομικό κλιμάκιο ταξίδεψε στην Αγγλία.
Όλες τις προηγούμενες φορές η Αντωνία Ηλία φέρεται να είχε επικαλεστεί προβλήματα υγείας είτε προέβαλλε αντιρρήσεις στην έκδοσή της.
Ωστόσο χθες 4/4 μαζί με τους αστυνομικούς ταξίδεψε στην Αγγλία και γιατρός.
Η Αντωνία Ηλία φέρεται να είχε εισαχθεί πάλι σε νοσοκομείο ωστόσο δόθηκε εξιτήριο με αποτέλεσμα να προχωρήσει έτσι η διαδικασία της έκδοσης.
Η γαλλίδα Αντωνία Ζαμίν…
Η πρώην δικαστικός, φυγοδικούσε από το 2005 όταν και κατάφερε να περάσει τα σύνορα και να φτάσει στην Αγγλία.
Η κατηγορούμενη, η οποία συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Μάιο του 2011 από τις βρετανικές αρχές, όλα αυτά τα χρόνια με προσφυγές της κατάφερνε να μπλοκάρει την έκδοσή της στη χώρα μας.
Τον Μάιο του 2011, συνελήφθη στο Μπράιτον της Αγγλίας όπου δούλευε ως καθηγήτρια Γαλλικών και κυκλοφορούσε ως Γαλλίδα υπήκοος με το όνομα Αντωνία Ζαμίν.
Μάλιστα στο δικαστήριο είχε αρνηθεί την ταυότητα της, λέγοντας πως ουδεμία σχέση έχει με… την Αντωνία Ηλία..
Όταν οι ισχυρισμοί της κατέπεσαν φυλακίστηκε για 19 μήνες στις φυλακές του Χόλουγουεϊ.
«Δεν έκανα τίποτα»
Όπως είχε δηλώσει τότε η πρώην ανακρίτρια, στην Ελλάδα απειλείται η ζωή της, ισχυριζόμενη πως είναι θύμα σκευωρίας.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταστραφώ επειδή θέλουν να με καταστρέψουν στην κυριολεξία, να με συντρίψουν. Έχω όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσω να ζω. Δεν έκανα τίποτα», είχε πει.
Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 με περιοριστικούς όρους και φορώντας «βραχιολάκι».
Παρ΄ όλα αυτά, κατάφερε να καθυστερεί μέχρι και σήμερα την επιστροφή της στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο από τις βρετανικές αρχές.
Τελικά η απόφαση περί έκδοσής της ελήφθη από δικαστήριο στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου.
Το «παραδικαστικό κύκλωμα»…. πίσω στο 2008
Να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών 21 άτομα εμπλεκόμενα στο παραδικαστικό κύκλωμα για στημένες δίκες, απάτες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αποφάνθηκε τον Ιούνιο του 2008 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Με βούλευμα των 2.500 σελίδων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (2707/2007) παραπέμφθηκαν τελικά στο εδώλιο 21 άτομα (οκτώ δικαστές, οκτώ δικηγόροι, ο πρώην αρχιμανδρίτης Ιακωβος Γιοσάκης, ένας στρατιωτικός γιατρός και δύο δικαστικοί υπάλληλοι) μέλη του παραδικαστικού κυκλώματος.
Κεντρικά πρόσωπα ήταν- με βάση τη δικογραφία- η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο άλλοτε εισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, αλλά και οι δικηγόροι Σάκης Κεχαγιόγλου, Γιώργος Νικολακόπουλος και Νίκος Εμμανουηλίδης.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου αποτελούσαν τους πρωταγωνιστές του όλου κυκλώματος». Στην συνέχεια οι τότε εμπλεκόμενοι δικηγόροι τέθηκαν εκτός του ποινικού κάδρου και ο Σάκης Κεχαγιόγλου αθωώθηκε ομόφωνα και αμετάκλητα για όλες τις κατηγορίες..
Σύμφωνα με το βούλευμα, καταλογιζόντουσαν στα τότε εμπλεκόμενα πρόσωπα προειλημμένες δικαστικές αποφάσεις, αντικαταστάσεις δικαστών και επίσπευση της εκδίκασης συγκεκριμένων υποθέσεων και τους αποδόθηκε σωρεία αξιόποινων πράξεων όπως είναι απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης και συμμορία.
Το όλο βάρος των τότε ποινικών ερευνών για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος είχε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μετέπειτα εισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Γεώργιος Σανιδάς.