Τη βεβαιότητά του για την ύπαρξη εύφλεκτης ύλης στην εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με το επιβατικό τρένο στα Τέμπη, εξέφρασε πραγματογνώμονας ενώπιον του μονομελούς Πλημμελειοδικείου.
Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή (5/4) συζητήθηκε η πρώτη αγωγή συγγενών θύματος του πολύνεκρου τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η προσφυγή αφορά στην απώλεια της ζωής του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, του οποίου οι συγγενείς έχουν στραφεί κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train διεκδικώντας αποζημίωση που συνολικά φθάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ για τη βλάβη και την οδύνη που υπέστησαν από τον χαμό του δικού τους ανθρώπου.

ΟΣΕ και Hellenic Train ζήτησαν αναβολή στη δίκη αλλά το αίτημα απερρίφθη

Η διαδικασία ξεκίνησε μετά από διακοπή που είχε δοθεί την 1η Μαρτίου κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων των δύο εταιριών οι οποίοι επανήλθαν και σήμερα στο αίτημα αναβολής της δίκης μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας για την τραγωδία. Η θέση των εναγομένων είναι πως δεν έχουν την υπαιτιότητα που περιγράφεται στην αγωγή, καθώς το δυστύχημα αφορά συνυπαιτιότητα του σταθμάρχη και δύο μηχανοδηγών.
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα αναβολής και έτσι η συζήτηση προχώρησε με την κατάθεση του πραγματογνώμονα, απόφοιτος Σχολής Μηχανολόγων Εργοδηγών, Επαμεινώνδα Μπούρα. Ο μάρτυρας, που κατέθεσε ως τεχνικός σύμβουλος από την πλευρά των εναγόντων, δήλωσε στο δικαστήριο πως τα λάθη του σταθμάρχη δεν θα είχαν αυτήν την κατάληξη αν «υπήρχε το σύστημα της σύμβασης 717». Κατά τον μάρτυρα το δυστύχημα δεν θα γινόταν, καθώς «το σύστημα αναγνωρίζει τυχόν ανθρώπινα λάθη».

Ο πραγματογνώμονας μίλησε για 10λεπτο κενό στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες

Ανέφερε επίσης πως η έκρηξη μετά τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων οφείλεται σε εκρηκτική ύλη, ενώ τόνισε πως από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των οποίων έλαβε γνώση, προκύπτει ένα κενό 10 λεπτών και 30 δευτερολέπτων σε χρόνο που η επιβατική αμαξοστοιχία φεύγει από τη Λάρισα. Τόνισε δε πως οι κανόνες εφαρμόστηκαν μέχρι τη Λάρισα, «από εκεί και πέρα δεν εφαρμόστηκε τίποτα».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο σταθμάρχης της Λάρισας «δεν ενεργοποίησε την αυτόματη χάραξη ως όφειλε», ενώ η αμαξοστοιχία intercity 62 έφυγε από τη Λάρισα «χωρίς να έχει λάβει αλλαγή με τηλεγράφημα, μπήκε στην γραμμή καθόδου. Χωρίς να εφαρμοστεί ο γενικός κανονισμός. Ο μηχανοδηγός είναι υποχρεωμένος να ακινητοποιήσει την αμαξοστοιχία».

«Είμαι σίγουρος ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία κάποια εύφλεκτη ύλη υπήρξε»

Κατόπιν ερωτήσεων της προέδρου ο κ. Μπούρας είπε πως στην προκειμένη περίπτωση ο σταθμάρχης Λάρισας «δεν ενεργοποίησε την αυτόματη χάραξη ως όφειλε» και επεσήμανε ότι «πιστεύω ότι ο σταθμάρχης είχε ξεχάσει να επαναφέρει το κλειδί στην κανονική του θέση. Από ό,τι γνωρίζω είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή πριν ένα μήνα».

Πρόεδρος: Ξέρετε τι προκάλεσε έκρηξη;
Μάρτυρας: Είμαι σίγουρος ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία κάποια εύφλεκτη ύλη υπήρξε. Δεν γνωρίζω ποια. Πρέπει να συνεχιστούν οι αναλύσεις να δούμε το υλικό.
Πρόεδρος: Ποιος όφειλε να κάνει αποκατάσταση των βλαβών που υπήρχαν;
Μάρτυρας: Ο ΟΣΕ.
Πρόεδρος: Όταν δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένα συστήματα πως εφαρμόζεται η ασφάλεια;
Μάρτυρας: Χειροκίνητα.
Αναφερόμενος στο κενό που εμφανίζεται στις απομαγνητοφωνήσεις, ο μάρτυρας τόνισε: «Υπάρχει ένα κενό, από τη στιγμή που φεύγει το τρένο (από Λάρισα) και παραβιάζει το φωτόσημο. Εγώ δεν ξέρω ποιος είναι στις απομαγνητοφωνήσεις. Από εκεί δεν υπάρχει καμία απομαγνητοφώνηση. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει (συνομιλία). Δεν υπάρχει καμμία συνομιλία εκεί. Δεν υπάρχει στις απομαγνητοφωνήσεις που έλαβα εγώ γνώση».

Απαντώντας σε ρωτήσεις των δικηγόρων των εναγομένων εταιριών για το θέμα αυτό, ο πραγματογνώμονας είπε ότι δεν γνωρίζει εάν έγινε εξαρχής κατάσχεση των συνομιλιών. Πρόσθεσε δε πως «θα έπρεπε να γίνει. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει».
Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του το επόμενο διάστημα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής δειγματοληψία στα χώματα, τα οποία φυλάσσονται σε ιδιωτική έκταση και μεταφέρθηκαν εκεί λίγες μέρες μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.
Παρόντες, σύμφωνα με το onlarissa, στη διαδικασία είναι ο μηχανολόγος Κώστας Λακαφώσης και πραγματογνώμονες της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών.
Συνολικά 25 φορτηγά, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφεραν χώματα σε ιδιωτική επιχείρηση που βρίσκεται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος.
Όταν ολοκληρωθεί η δειγματοληψία, η εταιρεία που έχει τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, θα μεταβεί στο χώρο για την αναζήτηση γενετικού υλικού.
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, άνδρες της Ασφάλειας Αττικής, συνοδευόμενοι από εισαγγελικό λειτουργό, μπήκαν σε τρία κτίρια του ΟΣΕ στην Αθήνα και κατέσχεσαν τους σκληρούς δίσκους με το πρωτότυπο υλικό από τις συνομιλίες που έγιναν το βράδυ του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ