Της Ελένης Τσιάβο

Σε μια σοβαρότατη καταγγελία που δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση με την επίθεση εναντίον νεαρού έξω από το Εφετείο στην οδό Λουκάρεως, προέβη ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, μιλώντας στο D.
Όπως υποστηρίζει ο ποινικολόγος, πριν από την αιματηρή επίθεση με θύμα έναν 24χρονο, ένας εκ των δραστών ο οποίος νωρίτερα δικάζονταν στο Εφετείο, φέρεται να «κατάφερε» να περάσει ανενόχλητος το μοιραίο μαχαίρι και μέσα στους χώρους των δικαστηρίων καθώς το κουβαλούσε μαζί του…
Η καταγγελία Λύτρα αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και δη στον Νομικό κόσμο, καθώς στο Ανώτατο δικαστήριο λειτουργούν ειδικά μηχανήματα για την ανίχνευση μετάλλων.
Ωστόσο απορίας άξιο είναι αν και πώς μπόρεσε να παρακάμψει την ασφάλεια φέροντας μαζί του ένα φονικό όπλο που μπορούσε να χρησιμοποιήσει ανά πάσα ώρα.
Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος, από την επίθεση συνελήφθησαν μόνο τέσσερεις δράστες ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ομάδα περί των 10 – 15 ατόμων που συμμετείχαν στην άγρια επίθεση που ως αποτέλεσμα επέφερε τον σοβαρό τραυματισμό του 24χρονου, γιο γνωστού επιχειρηματία.
Σε ένα σημείο αιχμής στην «καρδιά» της Αθήνας, όπου διέρχεται καθημερινά χιλιάδες κόσμου και κυριολεκτικά μπροστά στην «μύτη» των αστυνομικών δυνάμεων έλαβε χώρα μια τόσο σοβαρή υπόθεση με την ασφάλεια πολιτών και νομικών να μην είναι διόλου εγγυημένη.

Όπως δήλωσε επιπροσθέτως ο κ. Λύτρας:

«Είναι αδιανόητο σε ένα τέτοιο κρίσιμο σημείο με τόση δηλαδή ισχυρή αστυνομική δύναμη, να μην ακινητοποιηθούν όλοι οι δράστες.»

Πρέπει, σημειώνει ο κ. Λύτρας «να διερευνηθούν οι πληροφορίες για το εάν μπόρεσε μάλιστα ένας από τους δράστες να περάσει το συγκεκριμένο μαχαίρι εντός αιθούσης δικαστηρίου, καθώς δημιουργείται σοβαρό κενό ασφάλειας για όλους».

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις οι συλληφθέντες

Όσον αφορά το ποινικό σκέλος, αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες είναι οι συλληφθέντες για τη χθεσινή (22/3 αιματηρή επίθεση.
Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού, παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία, παράβαση αθλητικού νόμου που αφορά σε διακεκριμένη οπλοκατοχή και διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή από τον οποίο θα ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους.
Υπενθυμίζεται ότι η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε χθες το πρωί όταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ομάδα 10-15 ατόμων επιτέθηκε στον 24χρονο ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά όταν «χτυπήθηκε» με μαχαίρι. Αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν κάνοντας χρήση κρότου λάμψης, ενώ οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι το επεισόδιο είχε οπαδικό υπόβαθρο.

Ο άνδρας που τραυμάτισαν είναι γιος πασίγνωστου επιχειρηματία εμπορίας σκαφών και γνωστή στα βόρεια προάστια. Σύμφωνα με τον πατέρα του έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά έχει πολύ σοβαρά τραύματα.

Στο Εφετείο Αθηνών επρόκειτο να διεξαχθεί μια δίκη για οπαδική βία, με την οποία το θύμα δεν είχε καμιά σχέση, καθώς ήταν εκεί για μια δική του υπόθεση. Μάλιστα η δίκη για την οπαδική βία δεν εκδικάστηκε και πήρε αναβολή.

efeteio_athinon_maketa.jpg
Παρέμβαση Βερβεσού 

Με αφορμή το αιματηρό αυτό επεισόδιο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε σε δήλωσή του πως η αστυνομική δύναμη που ήταν παρούσα στο σημείο «επέδειξε απαράδεκτη αδράνεια ουσιαστικής επέμβασης» και ότι αυτό «καταδεικνύει την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων φύλαξης και προστασίας».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, ο κ. Βερβεσός αναφέρει πως: «Είναι αδιανόητο σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης πλησίον και του Αρείου Πάγου και της ΓΑΔΑ να διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές».

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού είναι η εξής:

Το σημερινό αιματηρό επεισόδιο έξω από το Εφετείο Αθηνών και μάλιστα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Δικαστηρίου παρουσία αστυνομικής δύναμης η οποία επέδειξε απαράδεκτη αδράνεια ουσιαστικής επέμβασης, καταδεικνύει την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων φύλαξης και προστασίας σε ένα δικαστικό μέγαρο, όπου καθημερινά δίνει το παρόν ένας σημαντικός αριθμός λειτουργών και συλλειτουργών της δικαιοσύνης, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών.
Είναι αδιανόητο σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης πλησίον και του Αρείου Πάγου και της ΓΑΔΑ να διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές (!!!). Δεν πρέπει να θρηνήσουμε ξανά θύματα, για να επαναληφθούν όσα τραγικά ζούμε τις τελευταίες μέρες. Δεν θα αρκούν πάλι οι εκ των υστέρων δικαιολογίες και οι αναλήψεις ευθυνών (…).
Καλούμε την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η Δικαιοσύνη να απονέμεται υπό συνθήκες που αρμόζουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και οι προσερχόμενοι, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στα δικαστικά μέγαρα της χώρας να αισθάνονται αλλά και να είναι πράγματι ασφαλείς.
Επίσης δεν αρκεί πάλι να διενεργηθεί άλλη μια αλυσιτελής ΕΔΕ, από αυτές που παραπέμπονται στις καλένδες, αλλά να αποδοθούν οι ευθύνες άμεσα σε αυτούς τους αστυνομικούς που ολιγώρησαν δραματικά να επέμβουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ