Σε οικογενειακή διαφορά, το Μονομελές Πρωτοδικείο εξέτασε τη νομιμότητα των SMS και των αναρτήσεων στο facebook ως προσκομιζόμενα αποδεικτικά μέσα (ΜΠρΘεσ 297/2023).

Το δικαστήριο έκρινε ότι αφενός τα SMS αποτελούν νόμιμα αποδεικτικά μέσα, εφόσον συμμετέχοντες στην συνομιλία ήταν οι διάδικοι και όχι τρίτοι, αφετέρου οι αναρτήσεις του αντιδίκου στο facebook συνιστούν μη νόμιμα αποδεικτικά μέσα λόγω παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και λόγω μη συναίνεσης για την επεξεργασία τους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, οι φωτογραφίες με αποτυπώσεις κειμένων sms, που έχουν ανταλλαγεί μέσω των κινητών τηλεφώνων των διαδίκων, λαμβάνονται υπόψη από το δικαστήριο, διότι ακόμη και χωρίς την τήρηση της διαδικασίας άρσης απορρήτου που προβλέπεται στο ΠΔ 47/2005, τα γραπτά μηνύματα μεταξύ των διαδίκων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την ταυτότητα του νομικού λόγου, όπως οι επιστολές.

Και τούτο, διότι σε αμφότερες τις μορφές αυτού του είδους της επικοινωνίας συνυπάρχουν τα στοιχεία της αποτυπωμένης σε αναγνώσιμη μορφή επικοινωνίας από απόσταση, ενώ η μετάβαση από την κυριαρχία της επιστολής στην κυριαρχία του sms έγινε κυρίως λόγω του εκσυγχρονισμού της διαθέσιμης τεχνολογίας.

Συνεπώς, δεν προσβάλλονται τα δικαιώματα της ελεύθερης επικοινωνίας και του απορρήτου, όταν προσκομίζονται από τους ίδιους τους αντίδικους και συνάμα συνομιλούντες μέσω sms στο πλαίσιο δικαστικής μεταξύ τους διένεξης.

Περαιτέρω, όσον αφορά τις  προσκομιζόμενες εκτυπώσεις από αναρτήσεις αντιδίκου στο προφίλ του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «facebook», το δικαστήριο έκρινε ότι αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη ως απαγορευμένα αποδεικτικά μέσα, καθόσον αφενός μεν δεν υπάρχει συναίνεση του αντιδίκου για την επεξεργασία τους, αφετέρου δε οι εν λόγω αναρτήσεις ως περιεχόμενο μορφής προσωπικής επικοινωνίας, εμπίπτουν στα προστατευόμενα από το απόρρητο της επικοινωνίας στοιχεία βάσει των άρθρων 9 παρ. ι εδ. β’ και 19 παρ. ι του Συντάγματος και 8 της ΕΣΔΑ.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση στο sakkoulas-online.gr.

Πηγή: www.lawspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ