Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο Π.Δ. 1/2017 που αφορά τον οργανισμό της Ε.Υ.Π., όπως αυτός τροποποιήθηκε με το μεταγενέστερο Π.Δ. 96/2020.
Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. στο άρθρο 2 του Π.Δ. 1/2017 που αναφέρεται στους φορείς οι οποίοι υπάγονται στην αρμοδιότητα προστασίας της ομάδας αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στα υπουργεία, κ.λπ., προστίθενται στην προστασία αυτή και οι εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων.

Αναλυτικότερα, η σχετική διάταξη διαμορφώνεται ως εξής:

«Ως ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό CERT), εντός του εθνικού πλέγματος Κυβερνοασφάλειας που καθορίζει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των δημοσίων φορέων της χώρας, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του Γ.Ε.ΕΘ.Α. (CSIRT).
Ειδικότερα, υποστηρίζει την Προεδρία της Κυβέρνησης και τα Υπουργεία και τιους εποτευόεμνους φορείς τους, με εξαίρεση το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, για την πρόληψη, την έγκαιρη προειδοποίηση και την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, εναντίον τους».
Ακόμα, σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. στη Μονάδα Διαχείρισης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.) της Ε.Υ.Π., σύμφωνα με τις αλλαγές που επέρχονται, θα υπάγεται πλέον η αρμοδιότητα της διερεύνησης της δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η σύνταξη των σχετικών αιτημάτων χρηματοδότησης, ενώ θα υλοποιεί τις δράσεις αυτές ενεργώντας ως δικαιούχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ