Οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι εμπόδισαν έναν Ρώσο κατάσκοπο να αποκτήσει πρόσβαση, παριστάνοντας τον εκπαιδευόμενο, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο εδρεύει στην Χάγη και ερευνά μεταξύ άλλων εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Αν δεν είχε αποκαλυφθεί εγκαίρως, ο άνδρας θα μπορούσε να είχε πρόσβαση στο κτίριο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δικαστηρίου, να συλλέξει πληροφορίες και να εντοπίσει πηγές για λογαριασμό της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) για την οποία εργάζεται.

Εν ολίγοις, θα μπορούσε να είχε «επηρεάσει τις ποινικές διαδικασίες του ΔΠΔ», το οποίο διερευνά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά και στον πόλεμο της Γεωργίας το 2008, είπε η ολλανδική μυστική υπηρεσία (AIVD).

Το άτομο αναγνωρίστηκε ως ο 36χρονος Sergei Vlantimirovits Serkasof.
Προσποιούταν ότι ήταν ένας 33χρονος Βραζιλιάνος με το όνομα Victor Muller Fereira με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στο ΔΠΔ, πρόσθεσε η ολλανδική μυστική υπηρεσία.
Συνελήφθη τον Απρίλιο στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με πτήση από τη Βραζιλία, για να ξεκινήσει την πρακτική του στο ΔΠΔ μετά την έγκριση της αίτησής του, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Εστάλη πίσω στη Βραζιλία με την πρώτη αεροπορική πτήση, είπε η AIVD.

Ο κατάσκοπος αντιπροσώπευε μια «δυνητικά πολύ υψηλή απειλή», επειδή θα μπορούσε να είχε «μεγάλη αξία για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών», να είχαν έναν δικό τους άνθρωπο μέσα στις εγκαταστάσεις του ΔΠΔ, συμπλήρωσε η ολλανδική μυστική υπηρεσία.
Είναι σπάνιο να συλλαμβάνεται ένας πράκτορας πληροφοριών «αυτού του επιπέδου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του AIVD, σύμφωνα με το ANP.
Ο Ρώσος κατάσκοπος είχε χτίσει επί πολλά χρόνια μια ταυτότητα, επινοώντας μια ζωή μέχρι τις παραμικρές λεπτομέρειες, όπως αποκάλυψε η AIVD σε ένα έγγραφο που αφορούσε τα γούστα και την πορεία της ζωής του, γραμμένο από τον ίδιο στα πορτογαλικά.
Υποτίθεται ότι είχε μια ταραγμένη σχέση με τους γονείς του, του έφερναν αηδία τα ψάρια, ήταν ερωτευμένος με μια δασκάλα και του είχαν δώσει το παρατσούκλι «Gringo» («Ξένος») επειδή «έμοιαζε με Γερμανό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ