Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με ευρύτερη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, “Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού”.

“Ναι” στο νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ “όχι” ψήφισαν το ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Νίκη, και με το “παρών” τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες.

Η τροπολογία για την Ημέρα Φιλάθλου υπερψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα πλην τις Νίκης που την καταψήφισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι “η εποικοδομητική συζήτηση που έγινε όλες αυτές τις ημέρες στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι σε μεγάλα θέματα και προκλήσεις το πολιτικό σύστημα μπορεί να πηγαίνει ενωμένο. Ο αθλητισμός δεν διχάζει αλλά ενώνει, δεν έχει χρώμα και δεν είναι προνομιακός χώρος για κανένα κόμμα”. Αναφέρθηκε στη συμβολή που είχαν για τον αθλητισμό όλοι οι προκάτοχοί του και επανέλαβε ότι “αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να προσθέσει ένα λιθαράκι, όχι να γκρεμίσει το αθλητικό μας οικοδόμημα για να το βελτιώσουμε και να καλύψουμε κενά και παραλείψεις με όσα ισχύουν και σε άλλες χώρες”.
Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας: “Η αποδοχή της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για την ‘Ημέρα Φιλάθλου’ δείχνει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχουμε και θα αναπτύξουμε στο μέλλον”, δήλωσε ο Γ. Βρούτσης

“Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να κλείσουμε τα κενά του παρελθόντος με ενότητα. Η αποδοχή της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για την ‘Ημέρα Φιλάθλου’ δείχνει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχουμε και θα αναπτύξουμε στο μέλλον”, υπογράμμισε στη συνέχεια.
Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

“Φιλοδοξία μας είναι μέσα στο 2024, να φέρουμε μετά από 25 χρόνια τον νέο Αθλητικό Νόμο και αυτός να χτιστεί από τα κάτω προς τα πάνω γιατί έχουμε πλέον την τεχνική δυνατότητα να συνομιλούμε με όλο το οικοσύστημα του Αθλητισμού. Θα δοθεί παράταση της προθεσμίας που έχει δοθεί στους φορείς για να καταθέσουν προτάσεις κατά την πρόσκληση που τους έχει αποσταλεί από τον Δεκέμβριο”, ανέφερε.

Ανέδειξε το μεταρρυθμιστικό σύστημα e-kouros, λέγοντας ότι “στις 21 Φεβρουαρίου όλοι θα έχουμε την πρώτη έκθεση με τα στοιχεία μέτρησης και χαρτογράφησης του αθλητισμού στη χώρα μας και σε ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2025, αυτά τα στοιχεία θα είναι και στο κινητό του κάθε πολίτη για να βλέπει ποια σωματεία της γειτονιάς του είναι πιστοποιημένα”.

Ο αναπληρωτής υπουργός, επίσης, ανέφερε ότι “έχω αναθέσει με μνημόνιο συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και σε διάστημα δύο-τριών μηνών θα έχουμε μια συγκριτική μελέτη για την ποιότητα του αθλητισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ώστε να δούμε εάν ο μεγάλος αριθμός των σωματείων και η συνεχόμενη διεύρυνση σε αριθμούς σωματείων οδηγεί σε μια υγιή ανάπτυξη ή θα πρέπει να δούμε εάν θα πρέπει να ισχυροποιήσουμε τα κύτταρα του σωματειακού αθλητισμού με παρεμβάσεις για συνεννοήσεις ή για τις αναπτύξεις μονοθεματικών αθλημάτων”.

Σχετικά με την ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών, ο κ. Βρούτσης είπε ότι “σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το ΤΕΕ θα υπάρξει καταγραφή με ακρίβεια τοπογραφικού όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτου επιπέδου λειτουργίας τους και πλέον από εδώ και πέρα όπου αποφασίζεται στη χώρα να γίνει μια αθλητική εγκατάσταση θα υπάρχουν κριτήρια ανθρωπογεωγραφικά, αθλητικά, βιωσιμότητας, κόστους και συντήρησης”.