Πρόστιμο ύψους 600.000 ευρώ επέβαλε στη Google η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του Βελγίου για παραβίαση του δικαιώματος στη λήθη ενός Βέλγου πολίτη και για έλλειψη διαφάνειας κατά τη διαχείριση του σχετικού αιτήματός του.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ένας Βέλγος πολίτης ζήτησε την κατάργηση συνδέσμων που περιείχαν αρνητικές πληροφορίες γι’ αυτόν, με το αίτημά του να απορρίπτεται από τη Google.

Η βελγική Αρχή διαπίστωσε ότι ορισμένοι από αυτούς τους συνδέσμους ήταν απαραίτητοι για το δημόσιο συμφέρον και δεν πρέπει να αφαιρεθούν: ο εν λόγω πολίτης παίζει πράγματι ρόλο στη δημόσια ζωή και οι σύνδεσμοι αφορούσαν μια υποτιθέμενη σχέση με πολιτικό κόμμα.

Ωστόσο, οι άλλοι σύνδεσμοι περιείχαν πληροφορίες που ήταν παρωχημένες, αβάσιμες και θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τη φήμη του. Η βελγική Αρχή έκρινε ότι οι σύνδεσμοι αυτοί έπρεπε να καταργηθούν από την Google.

Η βελγική Αρχή επεσήμανε ότι τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης ήταν σαφή και δεν άφηναν στη Google κανένα εύλογο περιθώριο να αποφασίσει διαφορετικά.

Επιπλέον, η διαδικασίας της Google τόσο για τη διαγραφή τους όσο και στην απάντησή της στο υποκείμενο των δεδομένων είχε ελλείψεις από την πλευρά της αρχής της διαφάνειας.

Για τους λόγους αυτούς, η βελγική Αρχή αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο 600.000 ευρώ – το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ από την Αρχή.

Η βελγική Αρχή θεώρησε ότι είναι αρμόδια σε αυτήν την περίπτωση, ενώ η απόφαση περιλαμβάνει μια λεπτομερή εξήγηση των ευθυνών των διαφόρων εγκαταστάσεων της Google ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ